Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2020 17:45

"Краще так, ніж стояти на довгій лінійці" - як пройшло 1 вересня у Черкасах
19

Під стінами школи №17 у центрі Черкас збирається натовп батьків та школярів. Святково вбрані із квітами у руках чекають своєї черги до актового залу на урочистості.

Пускають лише невеликими групами першачків та 11-класників. Решті заходити суворо заборонено. Такі правила і в інших школах міста. Учні 2-10 класів просто йдуть на звичні уроки.

Автор: Gazeta.ua
  У Черкасах учні відсвяткували День знань
У Черкасах учні відсвяткували День знань

"Та вчителька вагітна, я точно кажу", - жестикулює рукою жінка років 50. Навколо зібралися ще кілька молодших жінок, періодично оглядаються, чи не звуть дітей.

"Не вагітна вона, я із нею давно знайома", - заперечує брюнетка, підходить до інших.

Із відкритих вікон зали чутно спів дітей. Гурт батьків відволікається.

"О, там уже хтось є, думала, ми перші", - вигукує молода блондинка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці 1 вересня почалося з рекорду

Ліворуч від них стоїть подружжя 33-річна Олена та 41-річний Руслан. Обіймають сина-першокласника Михайла, щось шепочуть йому.

"Час диктує свої умови, треба адаптуватися до нового формату, - говорить Олена, худорлява брюнетка невисокого зросту. - Головне не батьки, а те, що для дітей свято є. Може і краще, що малим не доведеться стояти на лінійці і довго нудитися і чекати. Син хвилюється і не дуже хоче до школи, хоч і ходив на підготовчі курси, для нього не нове. Можливо після урочистостей настрій з'явиться. Цього року до ручок та зошитів додалися ще й маски та антисептики. Учням початкових класів не обов'язково у них ходити, але ми придбали на всякий випадок, може на яку екскурсію поїдуть".

"На все погоджуся, аби дистанційно не навчалися", - перебиває Руслан в окулярах та із густою бородою. - Це непогано, але не для першачків. Старші діти уже знають, що як робити. Їм дали завдання, вони виконали, вчитель перевірив. У них є самоконтроль, дисципліна. А малим треба більше уваги. Граючись, треба до кожного знайти підхід. Потрібен учитель, який стане авторитетом, мотиватором. Батьки, то інше. Не завжди у них виходить вчити дитину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2020 року до школи пішли менше першокласників

Біля центрального входу до школи дітям роздають червоні троянди. Готуються наступними заходити до зали. Батьки в метушні поправляють одяг та зачіски дітям.

Автор: Gazeta.ua
  У Черкасах учні відсвяткували День знань
У Черкасах учні відсвяткували День знань

"Біжи по квіти і ставай до інших, - каже 65-річний Микола Бойчук онуці, спускаючи її із рук. - Досі не можу звикнути, що наша малеча уже йде до школи, наче лише вчора на руках колихав. Шкода, що не зможемо подивитися, як її ведуть старшокласники, як виступають. Таке ж раз за життя буває. Але ми усе розуміємо, так треба. Більше хвилююся, аби дітям вчитися було комфортно із цим карантином".

"Усі на місці? Йдем!" - говорить учителька.

Школярі беруться за руки і колоною по двоє крокують до зали. Після їх одразу поведуть у класи. Рідні тим часом йдуть поруч, фотографують та знімають відео. Забрати дітей зможуть лише після першого уроку.

У Черкасах учні відсвяткували День знань
Фото: Gazeta.ua
У Черкасах учні відсвяткували День знань
У Черкасах учні відсвяткували День знань
У Черкасах учні відсвяткували День знань
У Черкасах учні відсвяткували День знань

Президент України привітав з Днем знань учнів, студентів, вчителів та батьків. Він закликав адаптуватися до ситуації, в якій і знання, і здоров'я є надважливими.

Зараз ви читаєте новину «"Краще так, ніж стояти на довгій лінійці" - як пройшло 1 вересня у Черкасах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути