Ексклюзиви
четвер, 08 вересня 2022 07:41

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ просуваються у Харківській області. Відвоювали 400 кв. км – ISW

ЗСУ просуваються у Харківській області. Відвоювали 400 кв. км – ISW
Українські захисники просуваються на Харківщині, звільняючи низку населених пунктів. Фото: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України на південному сході Харківської області, імовірно, використовують передислокацію російських сил на південь, щоб провести ефективний контрнаступ на північний захід від Ізюма.

Таким чином українським захисникам вже вдалося відвоювати 400 кв. км Харківщини. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) за підсумками 6-7 вересня.

Українські сили, імовірно, використовували тактичну несподіванку, щоб 7 вересня просунутися щонайменше на 20 км на контрольовану Росією територію на сході Харківської області.

"Операції України в Херсонській області змусили російські війська зосередитися на півдні. Це дало змогу українським силам розпочати локалізовані, але дуже ефективні контратаки в районі Ізюма. Російські блогери висловили занепокоєння тим, що ця українська контратака має на меті перерізати наземні лінії зв'язку з російськими тиловими районами в Куп'янську й Ізюмі, що дозволить ізолювати російські угруповання в цих районах і повернути собі значні території", – ідеться в огляді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про добрі новини з Харківщини

Аналітики вважають малоймовірним, що контрнаступ і спроби відвернути російські сили на півдні України є обманом для відновлення операцій в Харківській області. Українські сили, очевидно, розумно скористалися перерозподілом російських військ, техніки й загальної оперативної концентрації, щоб почати локалізовані контрнаступи на критичні точки в Харківській області.

Також ISW з посиланням на українські й російські джерела повідомляє про активність уздовж двох основних напрямків у Херсонській області 7 вересня: на півночі Херсонської області на південь від кордону з Дніпропетровською областю і на заході Херсонської області вздовж кордону з Миколаївською областю.

Знімки також підтверджують, що українські війська просунулися до Високопілля і Нововознесенська, обидва в межах 5 км від кордону Херсонсько-Дніпропетровської області.

Російські джерела ISW підтвердили, що українські сили просуваються в західній частині Херсонської області в котлі Сухий Ставок. Це приблизно в 65 км на північний схід від Херсона й вздовж річки Інгулець.

Інші головні висновки ISW:

1. Президент Росії Володимир Путін намагався спростувати доповідь Міжнародного агентства з атомної енергії від 6 вересня про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

2. Українські війська продовжували завдавати ударів по матеріально-технічних вузлах РФ, зосередженню живої сили й техніки, транспортним мережам, пунктам управління в Херсонській області.

3. Російські війська здійснили наземні атаки на північ від Харкова, на північний захід від Слов'янська, на північний схід від Сіверська, на південь і північний схід від Бахмута й на північний захід від Донецька.

4. Російська окупаційна "влада" оголосила 4 листопада можливою датою проведення "референдумів" про анексію на окупованих територіях України.

У Харківській області триває активний контрнаступ Збройних сил України. 7 вересня ЗСУ "повернули додому" українські БТР-4, які окупанти захопили ще в березні.

Зараз на Харківщині взято під контроль низку населених пунктів. Ведуться бої біля тимчасово окупованої Балаклії. Жителів міста закликали дотримуватися режиму інформаційної тиші.

Окупанти почали відступати з Балаклії, повідомив журналіст-розслідувач Христо Грозев. За його словами, росіяни почали залишати Балаклію, щоб не опинитися в оточенні. Це цікаво, тому що в місті розміщений величезний арсенал, і в чиїх руках він виявиться завтра, невідомо.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ просуваються у Харківській області. Відвоювали 400 кв. км – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути