понеділок, 11 липня 2022 19:04

Мальовниче озеро та оборонний замок: що варто подивитися в Тернополі
6

Тернопіль – місто на заході України. У ньому панує тиша і спокій, тому саме його часто обирають для відпочинку. А з початку повномасштабної війни в Україні у місто евакуювалися багато українців. Тернопіль заснований майже 500 років тому, тож у ньому вдосталь архітектурних памʼяток і місць, які варто відвідати.

Що можна подивитися у Тернополі – розповідає Gazeta.ua.

Тернопільський став

Тернопільське озеро або Тернопільський став – це рукотворне водосховище. Водойма – ровесник самого міста, збудованого в XVI ст.

Став площею 300 га створили на місці боліт у руслі річки Серет. Озеро не раз було зруйноване, але його знову відновлювали. Найбільших руйнувань воно зазнало під час Другої світової війни.

В 1950-х була проведена масштабна реконструкція греблі, і рівень води в озері значно зріс. Сьогодні Тернопільський став є головною прикрасою міста. Його оточують багато парків.

Автор: lightshadow
  Тернопільський став зроблений штучно
Тернопільський став зроблений штучно

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тернополі музей влаштовує екскурсії в Середньовіччя

Театральний майдан

Театральний майдан – головна площа Тернополя. Він із бульваром Тараса Шевченка композиційно утворює сучасне середмістя.

Це одне з улюблених місць відпочинку тернополян. Тут проходять мітинги, відбуваються мистецькі та політичні заходи. Саме на цьому майдані встановлюють новорічну ялинку.

Автор: Moemisto
  Тернопільський майдан часто стає місцем для масових заходів
Тернопільський майдан часто стає місцем для масових заходів

Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці

Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці – католицький храм у місті Тернопіль. Він побудований в стилі бароко і є одним із символів міста.

Собор присвячений Непорочному зачаттю Діви Марії. Будівництво домініканського храму в архітектора Августа Мошинського замовив гетьман Юзеф Потоцький 1749 року.

1820-го він був переданий єзуїтам. В частині будівлі вони відкрили гімназію.

Під час Другої світової війни храм був зруйнований. Його реставрували 1957 року і розмістили в ньому картинну галерею. 1989-го будівля перейшла в руки Української греко-католицької церкви і отримала статус собору.

Автор: ternopil.info
  Архикатедральний Собор має велику історію
Архикатедральний Собор має велику історію

Тернопільський замок

На вул. Замковій вздовж набережної можна побачити старовинний Тернопільський замок. Він побудований 1548 року. До нашого часу зберігся тільки внутрішній палац.

Тернопільський замок був зведений коронним гетьманом Яном Тарновським для захисту земель від татарських набігів. Від міста замок був відгороджений глибоким ровом, перейти який можна було тільки по підйомному мосту. З півдня замок був захищений озером, яке утворилося після спорудження дамби.

Автор: Moemisto
  Тернопільський замок був оборонною спорудою
Тернопільський замок був оборонною спорудою

Церква Різдва Христового

Одна із найдавніших культових споруд Тернополя – церква Різдва Христового. Вона розташована в центрі міста на вул. Руській.

Перша згадка про церкву, розташовану на цьому місці, була в королівській грамоті, датованій 1566 роком. 1602-го дерев'яна споруда була замінена кам'яною.

Гроші на будівництво храму збирали парафіяни, серед них були і князі Острозькі. В будівництві брав участь відомий майстер Леонтій.

В XVIII ст. храм прихистив дві християнські церкви: греко-католицьку та православну. 1770-го будівля повністю перейшла в розпорядження греко-католицької церкви.

Автор: Moemisto
  Можна відвідати церкву Різдва Христового
Можна відвідати церкву Різдва Христового

Вулиця Валова

Вулиця Валова – одна з найстаріших вулиць міста. На ній розташовано багато старовинних будинків. Зараз її зробили пішохідною.

Це улюблене місце тернопільських художників та митців. 2012 року вулицю відремонтували: відреставрували фасади будинків, по-новому поклали старовинну бруківку.

Автор: Moemisto
  Вулицю Валову зробили пішохідною
Вулицю Валову зробили пішохідною

У Тернополі змінили назви 13 вулиць, що мали рociйське або рaдянcьке пoходжeння. Також перейменували один із парків.

Зараз ви читаєте новину «Мальовниче озеро та оборонний замок: що варто подивитися в Тернополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути