четвер, 23 березня 2017 09:58

Землі за межами населених пунктів: вибухонебезпечна ситуація у Запорізькій області

Землі за межами населених пунктів: вибухонебезпечна ситуація у Запорізькій області
Фермери та активісти Запорізької області зберуться біля Головного управління Держгеокадастру на пікет

Пікетування Головного управління Держгеокадастру в Запорізькій області проводять сьогодні, 23 березня, громадські організації та фермери. Приводом послужило звернення депутатів Михайлівської районної ради до уряду, президента та Верховної Ради щодо критичного стану у сфері земельних відносин. Цей крок органу місцевого самоврядування має безпрецедентний характер для країни та ілюструє перезрілу проблему із землею в країні.

У всіх регіонах України, зокрема у Михайлівському районі Запорізької області, в 1990-х роках люди отримували землю в постійне користування за межами населених пунктів для ведення особистих селянських господарств (ОСГ). Переважно це були працівники бюджетних установ, учителі, лікарі. Отримані наділи обробляли як городи, використовували під пасовища тощо. По суті, ця земля слугувала в ті складні часи рятівним колом для збіднілих селян, що опинилися поза колгоспною системою.
"Люди сплачували земельний податок, але більшість із них не отримали державних актів на землю через брак коштів у сільських та селищних рад. Згодом процес отримання актів розпочався в індивідуальному порядку", - розповідає Сергій Передерій, голова Михайлівської районної ради.

Злочинна недбалість на прикладі району

До 2013 року дозволи на акти під ОСГ надавали районні державні адміністрації. Реєстрували — органи земельних ресурсів.
У Михайлівському районні вперше проблеми виникли через те, що на його території були найкращі землі області. Їхній статус — "особливо цінні". На підставі діючого законодавства вся упорядна документація потребувала експертизи в Києві. За оформлення чиновники брали "відкати".
Із 2013-го функції видачі дозволів на земельні акти перебрав на себе Держгеокадастр в особі своїх обласних управлінь. Однак ситуація лише погіршилася.
"З того періоду жодному жителю Михайлівського району не дали дозволу на виготовлення проектної документації. Жодному! Причини були надуманими — десь тире не там поставив, десь кому. Дехто отримав від Держгеокадастру по п'ять-шість таких відписок", - каже Сергій Передерій.
Водночас почали з'являтися громадяни, які отримали державні акти на землі, що вже були в обробітку інших осіб, зауважує голова Михайлівської райради.
"Зрозуміло, почалися конфлікти, погрози, як ото в селі буває: "Я тобі хату спалю". Такі вибухонебезпечні ситуації стали повсюдними в населених пунктах району. Люди звертаються за поясненнями до Держгеокадастру, де їм цинічно пояснюють, що вони неправильно писали заяву".
Проблема загострилася торік після ініціювання головою облдержадміністрації операції "Урожай — 2016". Це було обнадійливе починання, що мало на меті навести порядок із землею. Його підтримали органи самоврядування.
"Однак Держгеокадастр, отримавши інформацію про землю без державних актів, яка була в обробітку людей уже 20-25 років, почав видавати дозволи на акти "лівим" людям. За нашою інформацією, земельні чиновники отримують "на лапу" мінімум 500-700 доларів за гектар. Тобто чиновники підставили губернатора та всю виконавчу гілку влади. По-перше, вони обезземелюють людей, Друге, запалюють ситуацію на селі", - обурюється Сергій Передерій.
Особливо цинічними стали дії чиновників Держгеокадастру з наділенням землею воїнів АТО. Їм надавали ділянки, які вже були в обробітку інших громадян. Це породжує конфлікти. Тепер селяни дивляться на атошників як на чужинців.
"Ми просили: дайте списки учасників АТО, і сільські та селищні ради знайдуть ділянки, що оброблялися колись людьми, які пішли з життя. Такі землі, по суті, вільні. Їх можна безболісно передати героям. Але Держгеокадастр не зробив цього. Ось хто розхитує ситуацію в країні!" - обурюється голова Михайлівської райради Сергій Передерій.
Депутати Михайлівської райради зверталися до голови ОДА. Акцентували, що Держгеокадастр веде політику на розкол суспільства, розшарування його верств та підриває довіру до української держави. Губернатор відповів, що Держгеокадастр йому не підпорядковується.
"Вони нікому в країні не підпорядковуються. Це справжній монстр", - каже Сергій Передерій.
Депутати Михайлівськой райради прийняли звернення до уряду, президента та Верховної Ради з вимогою припинити знущання над місцевими жителями та приборкати розперезаних чинуш.

В області ситуація не краща

Заступник голови Запорізької регіональної організації Аграрної партії, голова Аграрного союзу України в області Анатолій Тиховод вважає, що Держгеокадастр повністю узурпував земельні відносини у всій області.
"Неможливо було поновити договір оренди, отримати землю для ведення фермерського господарства. Чиновники Держгеокадастру ще рік тому вимагали за оформлення землі 500-700 доларів за гектар. Сьогодні вони пішли іншим шляхом: знаходять наближених осіб, оформлюють на них оренду, а ці особи їздять по області та пропонують ділянки в суборенду" - каже Анатолій Тиховод.
Є випадки отримання ділянок у рекреаційних та природоохоронних зонах. Наприклад, у заказнику "Степанівська коса". Нібито фермерське господарство працюватиме на піску.
Ділянки, які оформлені 2-3 роки тому, забирають через прокуратуру, оспорюють оренду. А ділянки, що оформлені на наближених до Держгеокадастру — правоохоронці ніби не бачать.
"Органи державної влади у повній змові між собою і націлені на обезземелення українських селян", - вважає Анатолій Тиховод.
За результатами операції "Урожай — 2016" встановлено, що в Запорізькій області не обробляється близько 100 тисяч га державної землі. Це свідчить про те, що люди не можуть отримати її в оренду.
"Ось на цю землю і накинули оком ділки під маскою державних чиновників. При ціні оренди 1,5 тис. грн за гектар на рік, можна виручити 150 млн грн на рік. Ось ціна питання. В області в земельних відносинах повне свавілля", - каже Тиховод.
Він наголошує, що громадські організації Аграрний союз і Асоціація фермерів вже не раз пікетували Держгеокадастр у Запорізькій області. Але вперше проти дій чиновників протестує орган місцевого самоврядування в особі районної ради.

Центральна влада забов'язана зупинити дерибан

23 березня о 10.00 фермери та активісти Запорізької області зберуться біля Головного управління Держгеокадастру по вул. Українській, 50.
"Ми підтримуємо рішення Михайлівської райради й збираємося на протест. Земельні питання в області перезріли", - каже Олег Ніколенко, голова Запорізькій регіональної організації Аграрної партії.
На мирному пікеті будуть порушені кілька питань, зауважує Олег Ніколенко. Перше, непорушності мораторію на продаж земель у цих складних економічних умовах. Друге, передача громадам повноважень розпоряджатися землями за межами населеного пункту. Третє, вимога до депутатів Верховної Ради відкликати подання до Конституційного суду про скасування мораторію на продаж землі.
"Звертатимемо увагу, що Держгеокадастр веде злочинну діяльність на обезземелення селян і ширить корупцію. Ми не хочемо жити в корумпованій країні", - підсумовує голова Запорізькій

Зараз ви читаєте новину «Землі за межами населених пунктів: вибухонебезпечна ситуація у Запорізькій області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути