середа, 17 жовтня 2018 11:56

Збудують 184 гуртожитки для військових-контрактників

Збудують 184 гуртожитки для військових-контрактників
У першому гуртожитку зможе проживати 125 солдатів-контрактників у листопаді цього року. Фото:gdb.rferl.org

Наступного року у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, що розташований на Яворівському полігоні на Львівщині, військовослужбовці не житимуть у наметах.

Це обіцяють високі чини у війську, - повідомляє "Радіо Свобода".

У першому гуртожитку зможе проживати 125 солдатів-контрактників у листопаді цього року. До війська чоловіків хочуть мотивувати житлом і вже наступного року у військових містечках України розпочнуть будувати квартири для сержантів-контрактників.

Замість 2-ярусних ліжок кімната на 5 осіб. Для кожного військовослужбовця окремий куток із меблями. На блок із 2 кімнат – 2 санвузли і 2 душі, холодильник. На поверсі – кухня з усім необхідним обладнанням і пральня. Сучасна будівля і близько не нагадує армійську казарму. Це гуртожиток поліпшеного типу і таких для солдатів-контрактників у військовому містечку у Старичах, що на Львівщині, буде вісім. Перші 125 солдат, які служать на постійному контракті, оселяться у комфортні умови у листопаді, а ще 3 будівлі завершать у грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як на Одещині будують сучасне військове містечко

Загалом в Україні збудують 184 гуртожитки для 23 тис. солдат-контрактників. Уже наступного року розпочинають будувати будинки для сержантів, у яких по 3 особи житимуть у квартирі-студії. Якщо ж сержант одружений, то зможе з родиною мешкати в окремій квартирі.

"1992-го армія в Україні за складом і майном була учетверо більшою, аніж сьогодні. Всі бригади мали постійне місце дислокації, кудись це все пропало. Зараз десяток бригад без постійного пункту дислокації. Наступний рік зосереджуємось на будівництві житла для сержантів-контрактників, а вже з 2020-го займемося штатно-посадовим житлом. Командир бригади, незалежно одружений чи ні, має жити у 3-кімнатному помешканні. Не скрізь будуються гуртожитки для військових у строки, згідно з проектом, як на Львівщині, є регіони, де будівництво не розпочалось через непорядні фірми, які вкрали гроші на відкритих торгах. Будівництво житла є одним із фундаментальних питань для мотивування особового складу Збройних сил України", – каже радник президента і міністра оборони Юрій Бірюков.

Через дорогу від новозведених житлових будинків для солдат у рядочок стоять десятки наметів, які солдати обігрівають буржуйками. У них ще проживають десятки бійців, які проводять вишкіл на Яворівському полігоні. Дехто орендує житло, яке у селах довкола полігону суттєво подорожчало. Військовослужбовці стараються винаймати квартиру на кілька осіб.

"Ми у 4 живемо у 2-кімнатній квартирі в селі неподалік Старичів. Щодня на службу доїжджаємо на маршрутці або на машині. Звісно, що значна частина зарплати йде на оренду житла, залишається із 7 тисяч не дуже багато, але це комфорт, бо можна у теплі жити і помитись, щось приготувати", – розповіли військовослужбовці, чия бригада дислокується у Старичах. Проживати у комфортному гуртожитку для них – це не лише зручніше, але й будуть менші фінансові витрати.

Все житло, що будується у військових містечках, буде службове. Ним військовослужбовці користуватимуться лише на час служби. Президент України Петро Порошенко і міністр оборони Степан Полторак наголошують, що після завершення служби військовослужбовець-контрактник повинен отримувати належну, але соціально-справедливу виплату від держави, щоб за ці гроші або ж придбати собі житло, або ж відкрити власну справу.

"Якщо людина закінчує 25 років вислуги у війську, то повинна мати фінансовий ресурс для того, щоб купити житло. Кожен, а не ті, хто наближені до начальства, штабу, а ті, хто воюють на фронті. Ми маємо відновити цю справедливість. І кошти на забезпечення належного соціального захисту для військовослужбовців будуть знайдені, зокрема і за рахунок додаткової мобілізації коштів, які були вкрадені в України", – говорить глава держави Петро Порошенко.

Сьогодні службове житло для військовослужбовців будується за повернуті 1,5 млрд дол., які були вкрадені в українського народу попередньою владою, наголосив президент.

Від початку будівництва військового житла, від травня цього року, вартість будівельних матеріалів зросла близько 20%.

"Волонтери стараються контролювати всі роботи. Були зловживання у виконавців будівельних робіт щодо будматеріалів. Балансуємо між якістю та строками будівництва. У вимогах чітко передбачено, які мають бути оздоблювальні матеріали. Коли почалось будівництво, то виробники не були готові виконати замовлення на постачання блоків, інших матеріалів, хоча до торгів ми їх попереджали", – зауважив учасник АТО Олександр Погребиський.

На Яворівському полігоні проходять вишкіл військовослужбовці-контрактники, строковики, а також професійні бійці військових підрозділів, яких тренують натовські та українські інструктори. На сьогодні вони проживають у різних умовах.

Не лише вирішення житлового питання мотивує українських чоловіків служити у війську. Передусім військовослужбовці говорять про важливість належного ставлення командування до підлеглих, збільшення зарплат, про відповідальне ставлення до своїх обов'язків кожної людини у війську.

Президент Петро Порошенко дав доручення підняти грошове забезпечення військовослужбовцям на 37% і компенсувати витрати на житло.

Зараз ви читаєте новину «Збудують 184 гуртожитки для військових-контрактників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути