Ексклюзиви
середа, 26 лютого 2020 17:08

Уперше в історії: під Львовом знищили 14 тонн алкоголю
6

На полії був присутній Міністр юстиції України Денис Малюська.
Фото: Тарас Гуменюк
10 працівників за один тиждень хочуть знищити 14 тонн алкоголю. Це 37 тис. пляшок вартістю 4 млн грн.
Увесь алкоголь - підробка. Його виготовили на одному із підприємств на Хмельниччині.
Міністр вилив 14 пляшок алкоголю.
Алкоголь - конфіскат, вилучений у рамках справи про підробку алкогольних напоїв. Його вилили, щоб напої не потрапили на ринок повторно.

26 лютого на спеціалізованому підприємстві у місті Винники, що неподалік Львова, вперше в історії України публічно утилізували 14 тонн підробленого алкоголю. Уся партія - конфіскат із Хмельницької області. Її виявили та конфіскували 2014-го. Усю партію перевезли у Винники і зберігали на складі. Це понад 37 тис. пляшок загальною вартістю понад 4 млн грн. Понад тиждень його утилізовуватимуть 10 працівників підприємства.

Роками в Україні була проблема з конфіскованим алкоголем та тютюновими виробами. Держава мала з ними щось робити. Утилізовувати або переробляти. Через час такі товари повертали на ринок. Спільнота стояла на вухах, на неякісні товари скаржилися, - каже міністр юстиції 39-річний Денис Малюська. - У кінці минулого року Кабмін змінив процедуру утилізації. Стала прозорішою та доступнішою. Серед нововведень — відеозапис знищення та його публічність. Також вирішили повідомляти бізнес-спільноту, щоби їхні представники могли приїхати й перевірити, що товари всетаки знищили. Ми обрали найбільшу партію конфіскату підробленого алкоголю, щоб продемонструвати, як це відбуватиметься.

Міністр стоїть у дворі спеціалізованого підприємства з утилізації. Одягнений у жовту куртку та помаранчевий гольф під горло. Поруч - начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 29-річний Юрій Добош у класичному костюмі. У дворі - три великі білі ємності. Біля них палети з алкоголем різних марок. Позаду - склад, заповнений алкоголем.

— Увесь алкоголь — підроблений. Це відомі марки, які є на полицях магазинів. Горілка "Чарка золота", "Чарка срібна", "Золота пшеничка", "Лісова пісня", "Велика княгиня Ольга", "Великий князь Мономах", "Синяя лошадь", "Будьмо", "Забава", "Рідна столиця", "Максимум". Що там усередині — встановити неможливо. Їх вміст вживати людині не рекомендую. Він не відповідає стандартам, - каже міністр. - Усі пляшки відкриватимемо, виливатимемо алкоголь у спеціальні бочки. Додаватимемо фарбу, щоб ні в кого не виникло бажання цей алкоголь випадково "втратити". Коли працівники підприємства закінчать, його виллють на очисних спорудах.

Малюська стає на дерев'яне підвищення, щоб зручно було дотягтись до отвору ємності. Жінка в синьому халаті з поліетиленовою одноразовою шапочкою на голові та в рукавичках подає йому пляшку з етикеткою "Чарка з перцем". Він відкорковує. Вміст виливає у ємність. Наступною бере пляшку горілки "Будьмо".

— А її важко виливати. Має обмежувач, — каже міністр. — Чимало моїх колег писали, що хотіли би долучитись до процедури знищення алкоголю. Але, мабуть, вони її уявляли зовсім інакше, — жартує. Виливає вміст пляшок "Українська лінія" та "Російська лінія".

Загалом вилив у бочки 14 пляшок.

— Може то не горілка? — запитує чоловік із фотоапаратом на грудях, місцевий журналіст.

— Хочете попробувати? — сміється міністр. — Я не рекомендував би!

Автор: "Діло"
  Міністр вилив 14 пляшок алкоголю.
Міністр вилив 14 пляшок алкоголю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виживає найстаріший гірськолижний курорт Славське та скільки тут коштує відпочинок

Пляшки Малюська передає працівницям підприємства. Складають їх у чорні пластикові коробки. Заповнені - передають на склад. Їх потім відправлять на переробку. Коли Денис Малюська йде, за роботу беруться дві працівниці підприємства. Зливають по дві пляшки кожна.

— Жіночки, скажіть, будь ласка, що ви робите? — запитує їх журналістка одного з національних телевізійних каналів.
— Зливаєм алкоголь, — відповідає одна, з підвернутими рукавами. На вигляд їй років 50.
— Так говоріть на камеру, повними реченнями, ми ж вас знімаємо! — просить журналіст.
— Ми нічо не знаєм. Зливаєм алкоголь в бочки,— повторює працівниця ще раз, продовжуючи роботу.

Позаду біля складу з алкоголем стоять четверо чоловіків у темних халатах. Вони відкривають пляшки.
— Скільки часу потрібно, щоби утилізувати увесь конфіскат, - запитую.
— Понад тиждень.
Коли бочки заповнено алкоголем на третину, до них додають барвник. Половину алюмінієвого відра з густою рідиною темно-синього кольору виливають у ємність. І продовжують зливати алкоголь у бочки.

Автор: Тарас Гуменюк
  Алкоголь - конфіскат, вилучений у рамках справи про підробку алкогольних напоїв. Його вилили, щоб напої не потрапили на ринок повторно.
Алкоголь - конфіскат, вилучений у рамках справи про підробку алкогольних напоїв. Його вилили, щоб напої не потрапили на ринок повторно.

— Ідіоти! Ліпше би віддали бідним, - кричить 34-річна Аліна Петлюх. Однією рукою тримає синій дитячий візочок, у якому 2-річний Данило. Дитина, коли чує крик матері, починає вередувати. Поруч палицею по калюжі б'є 5-річна Юстина. Жінка живе у Винниках. - Про той цирк у нас ще вчора всьо місто говорило. То ми шо, вже Росія, чи ще нє? В них сири і апельсини давили тракторами, а в нас алкоголь виливають. Зовсім здуріли.

Пояснюю жінці, що алкоголь підроблений, вживати людям небезпечно.

— Все одно дурня. Могли би переробити на якесь топливо чи хімікати. Дурно гроші в землю зливають, - каже і йде.

Неподалік від центральної вул. Галицької, біля стенду з журналами "Вартова Башта" та "Пробудись", стоять дві жінки. Одна представляється Галиною Петрик, 63 роки.

— Мені вчора зять розказував. То за заправкою на в'їзді зі Львова то підприємство, так? Ну, та шо я можу сказати. Алкоголь - чисте зло. Найліпше би нашим хлопцям на Донбас передали. Мали би як грітись, - каже Галина Семенівна. - Підроблений, кажете? А де він не підроблений? Ліпше би його не пили. Тільки до гріха доводить.

У середньому українці на алкогольні напої щомісяця витрачають 93 грн. У містах витрати більші - у середньому 109,2 грн. У сільській місцевості - 62,1 грн, передає Держстат.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в історії: під Львовом знищили 14 тонн алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути