неділя, 30 червня 2019 03:28

Воїни об'єднались з театром: презентували новий проект для підтримки ветеранів Донбасу

Воїни об'єднались з театром: презентували новий проект для підтримки ветеранів Донбасу
Покажуть проект в Івано-Франківську у вересні. Фото:img.vikna.if.ua

В Івано-Франківську представили проект від благодійного об'єднання МБФ "ТВОРЧА КРИЇВКА" під назвою "Театральна резиденція для бійців".

Реалізовуватимуть його у співпраці з Івано-Франківським національним академічним театром ім. І. Франка – пише "Типовий Франківськ".

МБФ "Творча криївка" вже шостий рік реалізує проекти для підтримки учасників бойових дій та родин загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Cім'ї загиблих та учасники АТО отримають грошову допомогу

"Мистецькі резиденції для бійців" - новий проект реабілітації воїнів через творчість, допопомагає бійцям відкрити нові можливості реалізації через одне з чотирьох мистецтв: театр, літературу, кіно, живопис. Успішність діяльності за авторською методикою Віталіни Маслової "творча реабілітація" показують як наукові дослідження, так і відгуки ветеранів та їх рідних.

"Найкращі українські митці беруть участь в підтримці наших військових, що дає можливість не лише для саморозвитку учасників, але й для створення унікального мистецького продукту, - каже керівник Фонду Віталіна Маслова. - Перше втілення - театральна резиденція - стане партнерством з франківським драмтеатром, він єдиний з ентузіазмом підтримав нашу ідею та надав необхідні ресурси! Опісля герої-учасники, на основі чиїх особистих історій буде створено документальну виставу, самі покажуть її глядачам кращих театрів України".

"Документальна вистава - ріднісний жанр для українських театрів. У нас не відображають найважливіші події на сцені. Терапевтичний аспект полягає в тому, що люди, які пережили страшний, травматичний досвід зможуть зануритися в акторський процес і розповісти свої історії суспільству через мистецький канал. Співавторами цієї п'єси стануть 12 бійців. Але цей проект покликаний відбутись терапевтичним не лише для бійців, а й для всього українського соціуму", - додає Маслова.

Олег Шульга (головний герой фільму "Позивний Бандерас") нещодавно приєднався до колективу франківського драмтеатру і активно задіяний в цьому проекті.

"Війна дає колосальний внутрішній досвід, а театр - ідеальний інструмент, щоб його висловити, оприлюднити й розділити. Ми отримали 120 заявок на участь у цій виставі, обрали 12 героїв за критерієм того, що це та кількість, з якою вистачить часу глибоко пропрацювати наш матеріал. Також зважали на силу особистої мотивації", - каже Шульга.

Покажуть проект в Івано-Франківську у вересні.Далі буде гастрольний тур Україною, а також вихід на міжнародну сцену.

"Дуже хочеться показати війну без звичних штампів. Насправді вона виглядає не так. Цікавий досвід: навчити ветерана мистецько зіграти на сцені самого себе, свою воєнну реальність", - резюмує режисер проекту Євген Степаненко.

В Україні з'явився соціальний проект "Тільки живи", який спрямований на підтримку ветеранів операції Об'єднаних сил: проти самогубств серед тих, хто на війні або вже повернувся. Проект спільно створили Федерація громадських організацій учасників АТО Київської області і телеканал 1+1

Зараз ви читаєте новину «Воїни об'єднались з театром: презентували новий проект для підтримки ветеранів Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути