понеділок, 18 квітня 2016 19:23

У Львові проходить фестиваль півметрових писанок
11

Фото: Валерій Шмаков

У рамках відзначення Великодня у Львові, на площі біля Домініканського собору, просто неба запрацювала Галерея мистецьких писанок, де представлено близько півсотні півметрових авторських робіт.

Фестиваль писанок проходить у Львові шостий рік поспіль. Як розповів організатор Андрій Сидор, до розписування великодніх яєць долучилися не лише знані митці та умільці, а й аматори, юні майстри а також переселенці з Криму та Донбасу. Відтак, кожна робота – це ідея, мрія та історія.

"Звісно відвідувачі фестивалю очікують що їх здивують чимось новим. Але Великдень надто традиційне свято, щоб вигадувати щось нетрадиційне. Незабаром експозиція поповниться новими експонатами – це солодка писанка, та квіткова писанка у формі клумби. Також у Фестивалю писанок з'явиться ще одна локація у ТЦ "Форум Львів" - це інсталяція Писанка-куб розміром 3x3 метри", - розповів Андрій Сидор.

Як розповіла художниця Дзвінка Загайська, одна з її писанок, виставлених в галереї має назву "Між небом і землею" і символізує народження нового життя, яке розквітає разом з весною і дарує нам нові надії з приходом Великодня.

"Оскільки я працюю доволі імпульсивно та ексцентрично, вона в мене вийшла доволі емоційна і жива. З одного боку я вкладала певний зміст, але і старалася щоб відчувався мій авторський стиль. Хотілося щоб моя писанка була коктейлем традиційності і творчості", - каже художниця.

Окрім цього, щороку у Галереї писанок поряд із півметровими мистецькими писанками екпонуються також і особливі писанкові арт-об'єкти. Так, минулого року це була триметрова писанка, яка поєднувала у собі тканинні та дерев'яні елементи.

Цьогоріч відвідувачі зможуть побачити писанку-вказівник, яка показуватиме напрямки та відстані до більшості музеїв Львова. Символічно, що такий вказівник встановлять саме на площі Музейній.

Поряд із експозицією діятиме і Великодня арт-майстерня, де усіх охочих, дітей і дорослих навчатимуть як розписувати писанки та розповідатимуть про значення символів і кольорів.

Виставка триватиме до 8 травня. А кошти за участь у майстер-класах, від продажу свічок-писанок у Львівській свічковій мануфактурі та мистецьких писанок з Галереї писанок організатори обіцяють передати на користь дитячого відділення ЛОДКЛ ОХМАТДИТ.

Зараз ви читаєте новину «У Львові проходить фестиваль півметрових писанок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути