Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 17:10

У Львові штрафуватимуть за порушення мовного законодавства

У Львові штрафуватимуть за порушення мовного законодавства
Львівський бізнес перевели на державну мову. Фото: Tochka

У Львові міська рада зобов'язала усі сфери обслуговування та громадського харчування надавати послуги українською мовою.

Постанову "Про регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари і послуги у Львові" прийняли на засіданні міськради 15 лютого, повідомляє "Обозреватель".

"Ми в рекомендаційному стилі даємо поради закладам харчування й обслуговування, щоб в установах були екземпляри державною мовою і англійською мовою. Визначено напрямок, як повинен здійснюватися контроль і стимулювання", - заявив перед голосування заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

"У Львові в усіх сферах обслуговування громадян застосовують державну мову. Виконавець послуг зобов'язаний звертатися та спілкуватися зі споживачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземну мову можливий за бажання клієнта (споживача) в разі, якщо виконавець послуг ними володіє", - йдеться в постанові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не ходіть у заклади, де не обслуговують українською мовою"

Державною мовою повинні бути написані цінники, реклама, вивіски, афіші та меню. Якщо реклама виконана іноземною мовою, то поруч із її текстом повинен бути переклад українською. За розміром і змістом він не може бути менший за оригінал. Виняток лише для логотипів і товарних знаків.

За недотримання вимог передбачений штраф від 17 до 170 грн. При повторному порушенні він становитиме до 459 грн. За дотриманням вимог будуть стежити працівники муніципальної охорони.

Громадський діяч, ініціатор кампанії "И так поймут" Роман Матис сподівається, що вже цього року Верховна Рада може ухвалити закон про державну мову. На думку Романа Матиса, поки що цей процес гальмують політичні сили, які змагаються за першість у реформуванні мовного законодавства.

Зараз ви читаєте новину «У Львові штрафуватимуть за порушення мовного законодавства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути