Ексклюзиви
субота, 06 грудня 2014 15:52

Вінницькі майданівці під обласною міліцією вимагають звільнення затриманих активістів
10

Фото: Анна Бова

Після штурму приміщення Вінницької обласної ради, активісти вирушили до обласної міліції. На вимогу відчинити двері в приміщення правоохоронці не реагують. Стоять по периметру і спостерігають за діями майданівців.

"Банда і міліція - одна коаліція", - з таким скандуванням майданівці оточують обласне управління МВС, навпроти якого розташований музично-драматичний театр. Саме з його двору активісти волочуть порожній сміттєвий бак.

"Геть Моренця із посади начальника обласного управління. Вимагаємо його відставки, бо за місяці роботи він себе ніяк не проявив, не сказав, яку політику буде підтримувати. А сьогодні в один ряд з міліціянтами поставив тітушок проти людей, які мали бажання зайти на сесію. Тітушок, які вбивали свого часу людей на Майдані. Начальник міліції - виборна посада, ми виберемо свого, народного очільника міліції", - закликає свободівець, екс-нардеп Олексій Фурман.

За півгодини до активістів так і не виходить керівництво, тоді вони безперервно починають скандувати "банду геть", плескати в долоні та стукати по сміттєвому баку. В цей час помічники голови обласної ради повідомляють пресі та громадськісті, що голова, Сергій Свитко, збирає на 15.00 прес-конференцію, аби роз'яснити ситуацію.

Нагадаємо, 6 грудня на десяту ранку у Вінниці вчетверте зібрали 28 позачергову сесію обласної ради. На порядку денному було 26 питань, серед яких - дострокове припинення повноважень голови ради - Сергія Свитка. Сесію закрили, тому що під стінами приміщення зібрався натовп. Почалося протистояння між міліціянтами та цивільними. Молодики у балаклавах та з гумовими кийками кидали у правоохоронців вибухові пакети та димові шашки, почали бійку. Поряд стояли хлопці, які щойно повернулися з АТО, то їх активісти закидали яйцями.

"Що ж ви робите, це воїни", - заплакала жінка.

"Вони на це заслужили", - сказав місцевий активіст Януарій Шостак.

Міліція відступила, аби уникнути конфлікту. Проте двоє активістів були затримані за бійку та поранення правоохоронця. Після того активісти пішли кабінетами адміністрації. Де було відчинено - зривали прапори, герб, та портрет Президента Порошенка. По його фото топталися ногами. В кабінет голови обласної адміністрації Анатолія Олійника внесли сміттєвий бак. Для чого - не пояснили.

"Ми просто знаємо, що він має піти, і все. Йому тут не місце. Ми собі виберемо нового голову адміністрації", - сказав народний трибуналівець, потім ще й вилаявся нецензурщиною.

Замість того, аби заспокоїти людей, Сергій Свитко зібрав нелегальну сесію без депутатів, на якій всі активісти одноголосно проголосували за створення ради Майдану, яка обере собі виконком, та відповідатиме за всі дії майдану. До складу ради увійшла 21 людина, половину з яких громадськість не знає. Майданівці пообіцяли, що не звільнять сесійну залу, доки Анатолій Олійник - голова адміністрації не складе своїх повноважень.

Зараз ви читаєте новину «Вінницькі майданівці під обласною міліцією вимагають звільнення затриманих активістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути