Ексклюзиви
неділя, 18 січня 2015 18:30

Вінничани знову рвали портрет Петра Порошенка
6

Фото: Анна Бова

 

"Маршу миру не буде. Ми збираємося тут щонеділі, аби згадати усіх, хто загинув, аби нагадати, що ми проти війни та тероризму в Україні", - з таких слів розпочалося сьогодні, 18 січня, традиційне віче у Вінниці. На 12 годину на площу Героїв Небесної Сотні прийшло близько трьох сотень людей. Багато з них люди пенсійного віку. Дехто тримав у руках національні прапори таблички з написами міст сходу, які постраждали від бойових дій. Інші мали плакати із закликами зупинити війну, звільнити політв'язня Юрія Павленка. Кілька радикально налаштованих молодиків тримали в руках перевернутий портрет екс-мера Вінниці, спікера Верховної Ради Володимира Гроймана.

Відкрив зібрання координатор люстраційного комітету Вінниччини Анатолій Банах.

"Ми зібралися на площі, аби пом'янути усіх, хто загинув на Майдані та на сході країни. Ми маємо невдоволення тим, що влада бездіяльна, не приймає конкретних рішень. Усі бажаючі можуть виступити біля вільного мікрофона. Але прошу бути розсудливими у висловленні думок. Не треба в черговий раз створювати картинку для Росії. Аби наша ж влада не звинувачувала нас у сепаратизмі, та не переслідувала", - звернувся до присутніх Банах. Він подякував усім тим, хто прийшов, хто не думає тільки про свої гаманці, холодильники і добробут.

Анатолій додав, що можна організувати людей для ходи. Але маршрут не був попередньо узгоджений, місцеву владу не повідомляли. Тому, аби не виникало конфліктів - всі залишаться на площі.

Після хвилини мовчання та виконання гімну до мікрофона почали підходити люди.

"Це горе, що у Волновасі загинули 12 мирних жителів. Але я маю в руках портрети хлопців із Вінницької області, які загинули від початку конфлікту. Там вмирають щодня, а влада не може визначити, що це - АТО чи війна. Мій син під Маріуполем, і я вже півроку не можу нормально жити. Вчора він мені каже, що щойно проїхав сепаратистський блок-пост, так само сєпари проїжджають їхні. Влада чекає, поки автобуси будуть зриватися під Вінницею і Києвом. На Вінниччині 300 тисяч мешканців, з них не може зібратися навіть 30. Мусимо всі об'єднатися, і не сидіти в теплих домівках", - сказала Катерина Цибуліна.

Далі спікери говорили про злочинну вінницьку владу, яку очолює Петро Порошенко. Просили визволити політичного в'язня Юрія Павленка-Хорта та припинити розшукувати Януарія Шостака, який втік за кордон. Кілька молодиків разом із правозахисником Валерієм Палієм порвали зображення президента.

За півтори години люди почали розходитися. Усіх запросили на спільну молитву на 18.00 до Вічного вогню, що у сквері Козицького. Там згадають загиблих та помоляться за здоров'я живих бійців.

Паралельно, проведення свого маршу миру анонсувала партія "Удар". До них мали приєднатися і чиновники. Місцеві активісти вважають це показухою від місцевої влади, тому на ходу не прийшли.

"Я не йду на Марш миру тому, що вважаю "Удар" бандитами. На Вінниччині усім відомі ударівські тітушки. Я не йду, тому що влада організовує показовий мітинг в той час, як російські окупанти разом з українськими військовими збираються провести розслідування загибелі під Волновахою. Я не йду на марш миру, тому що наступного дня після загибелі 12 чоловік, обласна влада спокійно проводила фестиваль колядок у місті. І тільки після суспільного розголосу вирішила реабілітуватись і провести марш. Та і портрет Порошенка рвати не буду. Бо він не вартий такої уваги і нових репресій для моїх друзів", - написала у соціальних мережах активістка Таїсія Гайда. 

Зараз ви читаєте новину «Вінничани знову рвали портрет Петра Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути