середа, 11 жовтня 2017 07:10

Відшукали українських альпіністів, які зникли 13 років тому на вулкані Ельбрус

Автор: Udivitelno.com
  Дата: через 13 років на вулкані Ельбрус знайшли українських альпіністів
Дата: через 13 років на вулкані Ельбрус знайшли українських альпіністів

13 років тому альпіністи з Хмельницького та Вінниччини взимку зважились підкорити гірську вершину Ельбрус. Та за тиждень з ними урвався зв'язок.

Замерзлі тіла альпіністів знайшли у спальних мішках цього року, коли на верхівці найвищої гори Росії розтанув сніг.

"Вважають, що там якесь зачароване місце. На Ельбрусі щороку хтось гине чи на вершині, чи висячи на скелі. Поряд з горою є кладовище, де хоронять альпіністів", - говорить Gazeta.ua альпініст 60-річний В'ячеслав Василевський.

Альпіністи 25-річні Віталій Сидорчук та Олексій Чередниченко з Вінниці, Геннадій Герасименко і Юрій Юхимчук із Хмельницького зникли 6 березня 2004-го. Їх шукали 2 тижні на снігоходах, потім - вертольотом.

"Вони хотіли підкорити гору Ельбрус взимку. Коли хлопці планували похід, попередив, що підніматися на вершину взимку категорично заборонено. Морози там сягають до -40°С... -50°С. До того ж там глибокі сніги. Вони не послухали. В їхніх планах влітку було підкорювати іншу вершину", - каже альпініст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розтоплювали сніг, щоб отримати воду і приготувати їжу

Ніхто не сподівався, що їх знайдуть під вершиною гори. Це 5,5 тис. м над рівнем моря.

"Вони заночували у печері. Цього робити категорично не можна. Треба було розрахувати час, щоб на вершину піднятися о 13:00 аби швиденько спуститися на 4 тисячі метрів донизу. Там страшні морози, вітри, а в лютому ще й хурделиця. Якщо не встигають, то краще повернутися назад", - пояснює В'ячеслав.

Родичі впізнали загиблих альпіністів по фото. Тіла вирішили ховати в Україні. Аби їх перевезти додому, знайомі та колеги склалися грішми. Репатріація обійшлася у $4,5 тис.

На горі Монблан виявили тіло українського альпініста, який почав сходження на гору 18 серпня. В ніч на 19 серпня почалася буря. Рятувальники не змогли дістатися до нього через погані погодні умови. Тіло альпініста виявили на висоті приблизно 4 тис. м.

Зараз ви читаєте новину «Відшукали українських альпіністів, які зникли 13 років тому на вулкані Ельбрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути