пʼятниця, 14 березня 2014 23:53

На Вінниччині вкрали бюст Героя оборони Севастополя Петра Кошки
2

13 березня у селі Ометинці Немирівського району Вінниччини виявили зникнення пам'ятника матросу Петру Кошці. Він приймав участь в обороні Севастополя 1855 року під час Кримської війни. Прославився завдяки багаточисельним вилазкам у стан ворога, з яких приносив важливі дані та "язиків".

У його батареї жартували, що він по ночах ловить французьких та англійських мишей. Також проявив себе геройські у боях. Отримав багато нагород та золотого Георгієвського хреста 2-го ступеня. Ходять легенди, що цариця подарувала йому іменну кружку, в яку мали наливати безкоштовно в будь-яких генделиках імперії.

"Пам'ятник стоїть біля клубу, далеченько від дороги, то зразу ніхто й не помітив, що бюста вже немає, а тільки постамент стоїть. Ніхто нічого не бачив. Чули тільки, що машини проїжджали вночі. Може, то якійсь прийдешні були. Простояв пам'ятник з 1955 року, тоді його моряки Севастополя привезли як знак поваги до матроса Кошки. Урочисто відкрили. По документам погруддя бронзове з визолоченими буквами. Важить до 150 кілограм. Спочатку ми сумнівались, що то бронза, бо в дитинстві я неодноразово його фарбував, то бачив, що покриття було схоже на цементний розчин. Але потім мені пояснили, що то бронзу так покривають спеціально. І в Немирові Ленін теж бронзовий стояв, і теж на ньому таке покриття було", - зауважив голова Ометинецької сільради Юрій Цюпка.

В селі подейкують, що все це сталося через ситуацію в Криму. Мовляв, провокацію влаштували.

"Навряд чи це якось пов'язано. Я впевнений, що це через безкарність злочинців, які зараз розпоясались. Скористались ситуацією. Слідів майже не залишили, бо навколо постаменту заасфальтовані доріжки. Тільки на землі трохи далі вм'ятини і ще кілька, ближче до дороги, видно, котили до машини. Видно було, що звалили назад. Там багато сили не треба, погруддя було просто посаджене на цемент, а не приварене. Раніше ніхто й подумати не міг, що можуть вкрасти. Всі в селі шоковані. Чим же матрос Кошка кому завинив? Зараз це викрадення на контролі у депутатів різного рівня", - наголосив Юрій Олександрович.

Як повідомили Gazeta.ua у секторі зв'язків з громадськістю Вінницької обласної міліції, слідство поки що встановлює кількість злочинців.

"Ясно, що одна людина не могла упоратись з погруддям вагою більше 100 кг. Шукають по відбиткам взуття. Також є відбитки протекторів машини на асфальті. Як саме зник бюст, невідомо. Адже значних пошкоджень на постаменті не виявлено", - розповіла інспектор СГЗ Ольга Єфрємова.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині вкрали бюст Героя оборони Севастополя Петра Кошки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути