Ексклюзиви
середа, 19 січня 2022 16:20

В Україні вперше малюку пересадили частину печінки від посмертного донора
3

У Львівській дитячій лікарні провели першу в Україні операцію з пересадки частини печінки від посмертного донора однорічному хлопчику.

Операція тривала понад 12 год., повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я 19 січня.

"Складність полягала у тому, що лікарі пересаджували не всю печінку, а лише фрагмент, приблизно 2-3% від маси тіла дитини. Водночас важливо було зберегти всі судини та жовчні шляхи, щоб відновилося нормальне кровопостачання і відтік жовчі. Артем із маленького села на Прикарпатті важить всього 9,5 кг. Він народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Діагноз поставили у тримісячному віці", - йдеться у повідомленні.

Орган для операції вперше транспортували вертольотом з Вінниці. Донором став 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів.

Фото: moz.gov.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові поліцейському видалили 11-кілограмову пухлину

Трансплантація відбувалася 12 січня. Оперативне втручання провели львівські хірурги спільно з трансплантологами з клініки "Феофанія", які приїхали на допомогу. Якщо реабілітаційний період пройде добре, це дозволить дитині жити повноцінним життям.

Вже сім днів після операції хлопчик перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом. Лікарі зазначають, що успішна операція – лише половина шляху. Виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про врегулювання питань трансплантації анатомічних матеріалів людині. Зокрема щодо оплати і надання прижиттєвої згоди або незгоди на донорство. Держава оплачує всі трансплантації, і для пацієнта вони безкоштовні. Тарифи повністю покривають витрати лікарень на проведення таких операцій.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше малюку пересадили частину печінки від посмертного донора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути