Ексклюзиви
пʼятниця, 28 лютого 2014 05:43

У Тернополі створили креативний "Кобзар"
6

Фото: Олена Дзік

Унікальну книгу у вигляді бандури створили у Тернополі. У такий "музичний інструмент" працівники Тернопільської бібліотеки №4 для дорослих помістили поезію Кобзаря. Свій оригінальний артбук "На струнах Кобзаревої душі" присвятили 200-річчю з дня народження великого поета.

Грати на цьому незвичному музичному інструменті не зможе ніхто. Він не має справжніх струн, виготовлений із фанери та бамбуку. А от зазирнути у його середину дуже просто. В артбуці із розмірами 64 на 41 см є не тільки вірші Шевченка, а й його вишитий портрет, портрет із кавової гущі та ще багато цікавинок.

"Цього року буде 200-річчя Шевченка. Захотілося зробити щось оригінальне, чого не було раніше", - розповідає завідуюча бібліотеки Світлана Козелко.- "Залучили до цього весь колектив, ще й волонтерів запросили. Навіть у блозі написали, щоб тернополяни знали про цей проект і всі охочі могли взяти участь".

У результаті над створенням артбука працювали одинадцятеро людей: четверо працівниць бібліотеки та семеро помічників. Допомагали цілими родинами.

"Ми подумали, що така бандура буде доречною у нашому етноцентрі, що діє в бібліотеці. Але не знали, хто нам зробить цей музичний інструмент. Я попросила свого чоловіка, щоб він зробив макет. А далі, радячись, усі разом створювали цей артбук. Бандуру можна було замовити у супермайстрів, вони, мабуть, зробили би це професійніше і гарніше. Але ми вклали свою душу у цей проект. Роботу почали наприкінці листопада, а закінчили у лютому. Бувало, що починали працювати над сторінкою і забували про час. Робочий день закінчується о 6 вечора, а ми сиділи до 9-10 години, а потім ще забирали додому і доробляли. Так що до процесу його створення долучалися цілими родинами", - усміхається Світлана Степанівна.

В артбуці 9 аркушів цупкого паперу, схожого на оксамит. Відкривається він з допомогою стрічки.

"Усім нам вкупі на землі єдиномисліє подай і братолюбіє пошли", - зачитує одну із цитат із вірша Шевченка завідуюча бібліотеки.

В оздобленні кожної сторінки використані різні техніки: вишивка, стрічки, серветки, малюнки, квілінг. Є навіть декор для шпалер і задекорований під "міні-кобзар" блокнот.

"Замість клею брали подвійний скотч. А що гортати сторінки у бандурі було важко, придумали використати для цього стрічку", - пригадує Світлана Козелко.

Вона приносить цілу коробку із матеріалами, що залишилися після роботи.

"Досі зберігаємо те, що не увійшло у цей артбук. Усе необхідне купували у канцелярському магазині, загалом витратили 250 гривень. Душа радіє, бо ми зробили те, що любимо Тепер думаємо, що краще: створити другий том нашого креативного "Кобзаря" у бандурі, чи ще один, але вже інший "музичний інструмент", - резюмує Світлана Степанівна.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі створили креативний "Кобзар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути