Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2018 19:10

У Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі
18

В Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі
Фото: Денис Скриль
В Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі
В Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі
Депутат міськради Юліан Матвійчук розповідає про важливість персони Петлюри для Полтави
В Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі

22 травня в Полтаві відкрили Симону Петлюрі меморіальну дошку. Встановили на вулиці Симона Петлюри 7/22 на місці зруйнованого будинку, де мешкав лідер Української Революції.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"На цьому місці був будинок, де народився і мешкав Симон Петлюра. В ті часи це було передмістя Полтави. Кілька років тому під час каденції екс-мера Полтави зруйнували і конюшні Петлюри, хоча місцева інтелігенція вже замовила проект на музей. Маємо створити музей і поставити пам'ятник цьому великому полтавцю. Він був президентом України після Грушевського, до кінця воював проти трьох тогочасних ворогів - більшовиків, поляків і білогвардійців. Створив урядові установи в еміграції і саме через його позицію і бажання визволити України був убитий агентом Кремля в Парижі. Після смерті більшовики продовжили брехати проти Симона Петлюри, щоб знищити українську націю", - сказав Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальний стіл Симона Петлюри.

Депутат міськради Юліан Матвійчук розповів, що в Полтаві вирішили відновити розбиту вандалами меморіальну дошку Симону Петлюрі на приміщенні Полтавської аграрної академії. Мають на це дати кошти із міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавці читали Кобзаря і організували флешмоб.

22 травня 1879 року народився Симон Васильович Петлюра, громадсько-політичний і державний діяч, журналіст; член Центральної та Малої Рад, голова УГВК, генеральний секретар військових справ, Головний Отаман Армії Української Народної Республіки, голова Директорії Української Народної Республіки.
25 травня 1926 року на паризькій вулиці Расін Петлюру застрелив найманець НКВС Самуїл Шварцбард. Суд, спрямовуваний із Кремля, виправдав вбивцю. Симона Петлюру поховали на кладовищі Монпарнас.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути