Ексклюзиви
понеділок, 15 лютого 2016 13:34

У Полтаві вшановують Антона Грицая із "Азову" - боєць загинув торік під час Широкинської операції

У Полтаві вшановують Антона Грицая із "Азову" - боєць загинув торік під час Широкинської операції

Сьогодні в Полтаві відправляють роковини за 26-річним Антоном Грицаєм, бійцем з Полтави. Герой України, азовець "Сіф" загинув торік від важких поранень під час наступу на село Широкине Донецької області.

"Десятого лютого торік мені зателефонував Антон. Сказав, що відімкне телефон, бо не зможе деякий час розмовляти. Просив, щоб заспокоїв його дівчину Ксенію. Чотири дні я й сам не хвилювався за друга. А п'ятнадцятого вранці прокинувся і відчув – щось не так", - розповів 26-річний Вадим Ямщиков, товариш загиблого. Він - голова "Асоціації ветеранів та учасників АТО" в Полтаві.

"Ксенія теж хвилювалася. Говорив їй, що Антон – везунчик і все з ним добре. Тут мені подзвонив з передової наш товариш Артем. Сказав, що Антон – двухсотий. Загинув у селі Широкине – в плече попав осколок від ВОГа (осколочний боєприпас для гранатометів – Gazeta.ua). Задів артерію. В мене мізки відключилися. Стояв на одному місці зо три години. Тоді передзвонив Артему – з першого разу не повірив у смерть друга".

У 2004 році Антон Грицай вступив до Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Вивчився за спеціальністю "Історія і право".

"Ми навчалися разом. На перервах розмовляли про УПА та Національно-визвольну війну. Ходили на багато проукраїнських заходів. На третьому курсі створили ультрас-угруповання полтавської "Ворскли". Об'їздили за командою всю Україну. Антон мало говорив і багато робив. Коли почалася Революція гідності, то в нас не стояло питання, де треба бути. Вихідні проводили на Майдані. На офіційній роботі брали лікарняні, щоб поїхати туди. Антон казав мамі, що на заробітках у Києві. Влітку зібрали в Полтаві п'ятитисячний марш єдності ультрасів "Динамо", "Шахтаря" та "Ворскли". На осінь Антон пішов в "Азов". Хоча мав проблеми з зором. Батьки не знали, що син на війні. Мені довелося повідомити їм про смерть сина. В той день під будинок викликав швидку, взяв з собою психолога. Спочатку підготували старшу сестру друга, потім сказали мамі – вона одразу втратила свідомість", - додав Ямщиков.

Антона Грицая поховали на Алеї Слави полтавського міського кладовища. Бійця посмертно нагородили орденом "За мужність" та "За вірність народу України".

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві вшановують Антона Грицая із "Азову" - боєць загинув торік під час Широкинської операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути