Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 17:00

В львівському університеті встановили погруддя Герою Небесної Сотні
9

Погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку
Фото: Ольга Васьків
Погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку
Погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку
Погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку
Погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку

20 лютого, у внутрішньому подвір'ї географічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка відкрили погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку. На церемонії були присутні мати і сестра Героя України.

Ігор Костенко - український журналіст, студент-географ, активіст Євромайдану, дописувач української Вікіпедії. Народився у селі Зубрець Бучацького району Тернопільської області. Навчався на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка за спеціальністю "Менеджмент організацій", був одним із найкращих студентів факультету. З перших днів брав активну участь у подіях Євромайдану, неодноразово їздив до Києва. Зокрема, був на Майдані і в ніч проти 30 листопада 2013 року, коли студенти були жорстоко розігнані "Беркутом". Востаннє поїхав на київський Євромайдан ввечері 18 лютого 2014 року, будував барикади. Вранці 20 лютого Ігоря вбито під час протистояння в центрі Києва. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу на вулиці Інститутській. В Ігоря влучили дві кулі: одна — в голову, а інша — в груди, виявлені сильні переломи ніг. 23 лютого 2014 по обіді Ігоря Костенка поховали в рідному селі Зубрець на Бучаччині. Громада села Зубреця за підтримки української діаспори в США планує встановити у селі пам'ятник Ігорю Костенку та іншому уродженцю села з Небесної сотні Василю Мойсею, а також перейменувати на честь Ігоря вулицю, на якій він жив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Активісти вбиті дуже професійно" – як відбувалися розстріли на Майдані

На відкритті памятника були родичі, побратими, однокурсники загиблого Героя, представники міської та обласної влади та університету імені І. Франка.

"Весь світ був відкритий для Ігоря, але він обрав Україну. Він зробив свій свідомий вибір - виступив за правду, демократію і свободу. П оділяємо біль родини. Герої не вмирають. Це ми можемо вмерти, коли хоч на мить забудемо цей подвиг. Ми маємо здійснити те, що вони не встигли. Ігор жив за принципом "Україна понад усе", - виступив ректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Мельник.

"Бережіть своїх рідних. Цінуйте кожен прожитий день. Ми всі хочемо, щоб настав мир", - каже мати Героя Оксана Костенко .

Автор погруддя Герою Небесної Сотні Ігорю Костенку - львівський скульптор Володимир Цісарик.

Сьогодні, 20 лютого, на Личаківському кладовищі поклали квіти та запалили лампадки на могилах генерала С. Кульчицького, полковника А. Соколенка, Героїв Небесної Сотні та борців за волю України на полі почесних поховань № 67.

Зараз ви читаєте новину «В львівському університеті встановили погруддя Герою Небесної Сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути