субота, 06 квітня 2019 20:20

Цього року "Карлюку" приготували з перчиком та угорським акцентом
22

У Полтаві відкрилася міжнародна виставка карикатури "Карлюка-2019"
Фото: Ольга Стенько
У Полтаві відкрилася міжнародна виставка карикатури "Карлюка-2019"
Карикатура Ласло Длухопольськи
У Полтаві відкрилася міжнародна виставка карикатури "Карлюка-2019"
Ілюстрації Габора Шереньї

5 квітня в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка відкрили виставку карикатури "Карлюка-2019". Презентували роботи угорських художників та автора персонажа "Перченятка" Анатолія Василенка.

Це дев'ятнадцятий щорічний захід. Міжнародну виставку карикатури в Полтаві проводять в рамках фестивалю гумору. Зазвичай, відкривають 1 квітня, на день народження Миколи Гоголя. Щороку проводили конкурс і присуджували карикатуристам премії в різних номінаціях. Утім, цього року організатори вирішили відступити від традицій.

Кореспондент Gazeta.ua побував на відкритті.

"Цього року конкурс ми не проводимо — наш фірмовий "Світ Гоголя" був торік, плануємо на наступний. Відкрили виставку угорської карикатури. Традиційно знайомимо українців з карикатуристами інших країн. Ще одна родзинка — виставка робіт Анатолія Василенка. Мистецтво комікса він реалізував ще тоді, коли про нього лише говорили, як про мову комунікацій. На виставці представили його комікси, карикатури, ілюстрації з колекції мецената Олексія Петренка", — розповів засновник фестивалю "Карлюка" художник-карикатурист Михайло Шлафер.

Угорщину на виставці "Карлюка-2019" представили вісім карикатуристів. Роботи відбирав голова Асоціації угорських карикатуристів Іштван Келементен. Він приїхав до Полтави, щоб презентувати роботи земляків. За його словами, суб'єктивно обирав колег, з якими має приязні стосунки та позитивний досвід співпраці. Роботи вони запропонували самі. Орієнтувалися на теми, інтуїтивно зрозумілі мешканцям інших країн. Від політики старалися відійти.

"У нас в Угорщині, як і в Україні, демократичні стосунки. Про прем'єр-міністра Віктора Орбана пишуть і малюють карикатури. За це немає переслідувань чи цензури. Утім, тема політики чи уряду мене не цікавить. Так само в нас людям не цікава тема України та її стосунків з іншими країнами. В Угорщини десь 35 карикатуристів. Деякі роботи вони малюють для себе, не на широкий загал", — сказав Келемен.

Автор: Ольга Стенко
  Карикатура Іштвана Келемена
Карикатура Іштвана Келемена

Найскладніше йому було обирати власні роботи для виставки. З представлених у Полтаві його найулюбленіша — "Родина на відпочинку", де батько тягне на власних плечах усю родину. На інших роботах Іштван торкається простих життєвих тем.

Більшість робіт угорців інтуїтивно зрозумілі відвідувачам. Бакша Гергелі та Ласло Длухопольськи жартують на тему екології, миру, сучасного світу, стосунків у родині та вампірів, батьківщиною яких вважають територію Угорщини.

Роботи Гези Халаша — колажі карикатури та комп'ютерної графіки. Ілюстрації Габора Шереньї привертають увагу насиченими яскравими кольорами.

Імре Гаспар показав шаржі на відомих в світі людей. Пол Лефхафт, уродженець Сербії, приділив увагу темі Євросоюзу. Так само про Євросоюз, але в іншому стилі, розмірковує в своїх роботах Йожей Шандор Бекези.

"Мені подобаються угорські карикатури. Більшість з них на інтуїтивно зрозумілі теми, хоча ми й різні народи. А от про політику і Євросоюз тема не дуже близька. Вочевидь, вона актуальна для Угорщини, але не для України, я вважаю. Що мені дійсно близько — це роботи Анатолія Василенка. На його ілюстраціях до дитячих журналів та карикатурах в "Перці" я виросла", — розповіла полтавка Олена Гопей.

Творчість Анатолія Василенка представлена на виставці понад 200 аркушами з коміксами, карикатурами та ілюстраціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пушкін знімає капелюха перед Гоголем - показали нові скульптури в Полтаві

Всі ці роботи надав для виставки полтавський колекціонер та видавець Олексій Петренко. Розповідає, щасливим власником робіт улюбленого з дитинства художника він став три роки тому.

"Я з дитинства пам'ятаю журнал "Перець", Василенко є автором персонажа Перченятка. Я залюбки скористався можливістю придбати оригінали карикатур – 800 малюнків. Обрали цього року роботи Василенка, бо він наш земляк. Вирішив ближче познайомити полтавців з його творчістю", — розповів колекціонер.

Анатолій Василенко – єдиний з карикатуристів України, який має звання народного. Нещодавно йому виповнилося 80 років. Народився в селі Нижня Ланна на Полтавщині, вчився в Миргородському керамічному технікумі, потім – у Київському училищі ужиткового та декоративного мистецтва. Звідти пішов працювати в журнал "Перець", де й донині є членом редколегії. Анатолій Василенко мешкає в Києві. Запрошення на виставку власних робіт прийняв, але не приїхав.

Виставки карикатури фестивалю "Карлюка-2019" діятимуть у великій залі Полтавського художнього музею до 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Цього року "Карлюку" приготували з перчиком та угорським акцентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути