четвер, 24 листопада 2022 17:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору

Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору
На ЗАЕС вперше за 40 років не працював жодний енергоблок, розповіли в "Енергоатомі". ФОТО: Енергоатом

Запорізька атомна електростанція отримала живлення після ракетної атаки окупантів 23 листопада. На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС запускають енергоблоки.

Вони були відключені внаслідок зниження частоти в енергосистемі через пошкодження енергетичної інфраструктури росіянами, повідомили в Енергоатомі.

"Тимчасово окупована Запорізька АЕС, яка не працює з вересня цього року, перейшла в режим повного блекауту із запуском всіх дизель-генераторів. Таким чином, уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені", - пояснили в держкомпанії.

Персонал українських АЕС готовий оперативно реагувати на подібні ситуації, запевнили в компанії.

"Однак це не повинно заспокоювати. Адже існує реальна небезпека ядерної та радіаційної катастрофи, що несуть обстріли всієї території України російськими крилатими та балістичними ракетами, та величезний ризик ураження атомних станцій", - йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГУР спрогнозували, коли Росія знову може масовано вдарити ракетами

Станом на 12:17 Запорізька АЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Всі дизель-генератори відключені та переведені в режим чергування.

"Протягом дня за готовності енергосистеми, блоки станцій (Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької. – Gazeta.ua) будуть підключені до електромережі, постачання електроенергії для потреб наших громадян та економіки країни буде поновлено", - резюмували в компанії.

Минулої доби противник завдав 78 ракетних і 23 авіаційні удари. Здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах, повідомив Генштаб ЗСУ. Під масовану ракетну атаку ворога потрапили Київ і сім областей.

Під час масованого удару по житлових будівлях та енергетичній інфраструктурі в Києві, Київській, Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській і Донецькій областях російські окупаційні війська випустили 67 крилатих ракет і до 10 ударних БпЛА "Ланцет". У результаті ворожої атаки є загиблі та поранені.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 40 років: що відбувається на українських АЕС після ракетного терору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути