Ексклюзиви
понеділок, 10 березня 2014 15:57

У Вінниці "Хода за мир та цілісність України" пройшла з лайками та сутичками
14

Фото: Анна Бова

10 березня о 12 годині кілька тисяч мітингувальників збирається на Вінницькому Майдані, щоб пройтися вулицями із закликами до миру. У руках люди тримають плакати зі зверненнями до Путіна, віршами Тараса Шевченка. Колона вирушає із Майдану - площі Театральної - до площі Європейської. Попереду керівництво області, депутати. До них приєднуються заступники губернатора, які ще місяць тому були у Партії регіонів.

"Ти бач, як поміняли кашкети, вже до нової влади прилаштувалися, в перших рядах хочуть іти. Не пустимо, хочете йти з нами - ставайте десь ззаду, щоб вас ніхто не бачив", - кричать дві жінки з плакатами та не пускають колишніх "регіоналів".

На Європейській площі біля вежі грає українські пісні обласний симфонічний оркестр. Мітинг починається із державного гімну. Після того до слова запрошують голову ОДА та обласної ради.

"Колись ми думали, що наш ворог НАТО, чи ще хтось. А ним виявився Путін. Якби мені хтось раніше про це сказав, я б не повірив. Росія уже робила такі дії на Кавказі, в інших країнах. Тепер взялася до України. Таким керівникам як Путін не повинно бути місця в жодній державі. Найстрашніше, що Росія за 70 років миру накопичила величезні запаси ядерної зброї, тому їм треба дуже мало, щоб від України не залишилося нічого", - сказав губернатор Анатолій Олійник.

Голова обласної ради Сергій Свитко зазначив, що сьогодні тільки від Путіна залежить, чи проллється в Україні кров і чи буде третя світова війна.

"Ми зупинилися за крок від широкомасштабної громадянської війни. А тепер маємо боротися із зовнішнім ворогом. Поки ще мовчать гармати, маємо трохи часу, щоб в демократичний спосіб розв'язати всі проблеми. Але якщо виникне необхідність - ми повинні захистити свою державу із зброєю в руках. Я особисто візьмусь до зброї, щоб виконати свій громадянський обов'язок", - пообіцяв Сергій Свитко.

Після виступів посадовців до мікрофону почали підходити прості люди, які прийшли підтримати мирну ходу.

"Мого внука побили в Києві на Майдані. Я звертаюся до росіян. Ви нам - не вороги, ворог - той, хто сидить на золотому унітазі", - почала свій виступ літня жінка.

Їй не дали договорити організатори Майдану.

"Нас дивиться весь світ через встановлені на площі веб-камери. В тому числі й Росія. До слова запрошуємо тільки тих, хто вписаний у сценарій", - сказала координатор Майдану Ольга Маліновська.

Почалися лайки та сутички між представниками самооборони та учасниками ходи. Ольга Маліновська наказала звукорежисерам виключити всі мікрофони. А самообороні вивести незадоволених із площі. Разом із частиною мітингувальників та оркестром координатори майдану покинули Європейську площу. Лайки припинилися.

"Та це мафія, яка сама провокує конфлікти. І хто ця Маліновська? Її треба геть. Мій син стояв на передовій в Києві, ходить на Майдан у Вінниці. Я прийшла його підтримати. А тут, бачте, сценарію не дотрималися. А я прийшла не на концерт, де все по сценарію, а на мітинг, де кожен може вільно висловити свою думку. Для чого було збирати тут людей? Щоб Путіну понравилося", - заплакала 56-річна Лідія.

Після того, як всі заспокоїлися, мітинг продовжили. Хтось розповідав свої життєві історії, пов'язані із Росією. Читали власні вірші, та відомих українських поетів. Закінчили все колективною молитвою на старослов'янській мові. Потім із площі Європейської люди колоною рушили до Меморіалу визволення, аби на могилі солдатів, які загинули під час Другої світової війни, помолитися за долю вільної та єдиної України.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці "Хода за мир та цілісність України" пройшла з лайками та сутичками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути