Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2018 14:04

У місті бордюри замінили надгробками
9

Як і коли єврейські надгробки опинились на вулиці в Горохові невідомо
Фото: http://www.volynpost.com/
Як і коли єврейські надгробки опинились на вулиці в Горохові невідомо
Як і коли єврейські надгробки опинились на вулиці в Горохові невідомо
Як і коли єврейські надгробки опинились на вулиці в Горохові невідомо
Як і коли єврейські надгробки опинились на вулиці в Горохові невідомо

У місті Горохів на Волині бордюр облаштували із мацев – єврейських надгробків. Жителі міста звернулись до єврейської громади і розповіли, що одна з вулиць вимощена єврейськими надгробками.

"Дівчина побачила напис на бордюрі і вирішила його прочитати. Коли зачистила, то зрозуміла, що не може цього зробити, бо він на івриті. Тоді почали з'ясовувати, що це, - каже виконавчий директор релігійної общини прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський. - До нас подзвонили жителі Горохова і прислали фото однієї мацеви. Тоді представники нашої громади, спільно з Volunteer Community виїхали на місце, щоб переконатися в цьому. Дійсно, на одній вулиці бордюри - це мацеви з єврейського кладовища. Ми виявили понад 40 штук і думаємо, що це не межа. Ніхто з опитаних нами жителів не зміг сказати, як мацеви виявилися на дорозі".

Ще 1941 року німецькі окупанти почали брати мацеви і застилати ними дорогу. Як саме вони опинилися на цій вулиці в Горохові - невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поминки по-ДНРівськи: на кладовищі розікрали могили

"Таке було в багатьох містах. Зараз ми намагаємось добитися від місцевої влади в Ковелі виділити участок на місці, де було єврейське кладовище, і там зробити меморіал. Хочемо повернути мацеви на їхнє історичне місце. Ми їх так само збираємо у Луцьку, Володимирі-Волинському".

Місцева влада пообіцяла посприяти у вирішенні цього питання.

"Ми разом із представниками общини вирішили, що найближчим часом вони надішлють до міської ради офіційне прохання демонтувати і перевезти ці плити на місце, де було єврейське кладовище, - каже міський голова Горохова Віктор Годик. - Ми допоможемо в демонтажі і перевезенні. Також ми запропонували їм розробити свій проект пам'ятника на місці кладовища. Після цього по тих плитах вони зможуть вивчати, хто там був похований".

На території Бердянського заводу підйомно-транспортного обладнання знайшли надгробок ХІХ ст. Його виявили робітники, видаляючи фундамент старої котельної.

Зараз ви читаєте новину «У місті бордюри замінили надгробками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути