понеділок, 21 липня 2014 10:54

У Львівському музеї "Шевченківський гай" вперше за 20 років відкриють нові експонати
8

Фото: Надані прес-службою ЛМР

У Музеї народної архітектури та побуту "Шевченківський гай" за останній час з`явилось чимало цікавих атракцій, постійно проводять майстер-класи.Є в музеї своя оліярня, кузня, працює старовинна пічка, в якій випікають хліб та різні смаколики. Працює Козацька слобода, де справжні козаки готують куліш. Як розповів директор Музею, у майбутньому планують ще облаштувати водяний млин, хату гончара. Розпочали реалізовувати проекти з "оживлення" музею близько 8 місяців тому. Вже "оживили" 11 об`єктів.

Незабаром у "Шевченківському гаю" відкриють ще два нові об'єкти. Зараз їх встановлюють на території Музею. Як розповів директор "Шевченківського гаю" Роман Назаровець, це вперше за останні 20 років в Музей привезли нові експонати – дзвінцю і хату. Також триває активна робота з відновлення інших об'єктів. Акцент роблять на ремонтах дахів, аби зберегти хати від затікання. Загалом цього року планують зробити 22 об'єкти.
"Було 126 об`єктів, але за роки незалежності їх залишилось лише 107. Минулого року ми перевезли одну хату Рівня. Цього року ми її збираємо. Цього року знайшли і перевезли вже дзвіницю з села Хоросно. Біля церкви Кривка вже її почали встановлювати. Думаю, до кінця місяця її встановимо і відкриємо.

За останні 20 років – це перші два об'єкти, які були перевезені в музей і зараз ми їх встановлюємо", - розповів Роман Назаровець.
Від початку року в Музеї відремонтували 6 об'єктів.

"Вже зробили 6 дахів наших об'єктів. Рятуємо хати, щоб вони не промокали, щоб зберігались. З квітня ми почали ці ремонти. До кінця року плануємо зробити 22 об'єкти. У нас є різні джерела фінансування – є спецкошти від квиточків, відкрили благодійний фонд. Завдяки меценатам станом на сьогодні вже 3 дахи зроблено. 7 проектів у нас є грантових – це 3 від ЮНЕСКО і 4 норвезькі.

2 об`єкти ми вперше за останніх 20 років перевезли – це дзвіниця зі села Хоросно і хата зі села Рівня Івано-Франківської області. Зараз вони у стадії збирання. До кінця місяця ми дзвіницю зробимо. За 2 місяці буде готова хата. Нам отець Василій подарував цю дзвіницю. Вона буде у комплексі до церкви Кривка. Ми поставили її поруч. Це погоджено на науково-методичній раді, з архітектором.

Зараз ремонтуємо ще хату зі села Шандрівець. Робимо її по проекту ЮНЕСКО. Плануємо до кінця осені завершити. Минулого року ми зробили хату Пилипець. Це по проекту з Норвегією. Стодолу села Пилипець ми робимо за власні кошти. Одна хата і стодола від цієї хати зроблені за кошти спонсорів з благодійного фонду. Ми задіюємо усі можливості", - додав Роман Назаровець.

Як уточнив Роман Назаровець, хату зі села Рівня встановлюють на місці об'єкта, який згорів у 2012 році.

"На місці, де у 2012 році згоріла хата, зараз встановлюємо хату зі села Рівня. Думаю, до осені новий об'єкт у музеї буде вже стояти", - додав Роман Назаровець.

За останній час відвідуваність музею зросла в середньому на 20%. У вихідні дні музей відвідує більше 1 тис осіб, в будні – 200-500 осіб. Музей працює над тим, аби збільшити інтерактивність об'єктів, щоб зацікавити більше відвідувачів. Вже зараз "оживили" 11 об`єктів.

Зараз ви читаєте новину «У Львівському музеї "Шевченківський гай" вперше за 20 років відкриють нові експонати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути