пʼятниця, 06 травня 2016 09:13

У Криму масово звільняються медики

У Криму масово звільняються медики

У Криму медики звільняються з медустанов з причини введення нової для півострова системи оплати праці. Про це йдеться в повідомленні Кримської правозахисної групи.

За її даними, зараз заробітна плата лікаря в бюджетній лікарні включає в себе оклад і, так звану, стимулюючу частину зарплати.

"Санітарка отримує 5-6 тис. руб. плюс стимулюють до 100% окладу, лікар – близько 25-30 тис. рублів або 6 тис грн, разом зі стимулюючими. Але ці самі стимулюючі залежать від численних перевірок лікарень: СЕС, пожежники, технагляд, внутрішні перевірки та інше. Перевіряючі знімають бали, від цього залежить виплата стимулюючих", – розповів один з медпрацівників.

За даними співробітників медустанов, подібних перевірок в кримських лікарнях стало в кілька разів більше. З цієї причини медики звільняються і йдуть працювати в платні центри.

Кримський моз підтверджує факт скорочення медпрацівників. За його даними, як передає "Комсомольська правда − Крим", в кінці 2015 року дефіцит медичного персоналу в Криму становив близько 30%. В основному не вистачає терапевтів, педіатрів, дільничних лікарів, працівників швидкої допомоги та лаборантів. Найбільша нестача кадрів спостерігалася в початковому медичному ланці в сільській місцевості. Тут дефіцит співробітників досягає 60%.

Співробітники сімферопольської швидкої допомоги в свою чергу погрожують мітингами та страйками: з початку року їх зарплата знизилася на 30%. Якщо на початку року водії отримували 19-22 тисяч рублів, то оклад за квітень склав всього 8-13 тисяч.

Як пояснив директор Центру медицини катастроф та швидкої медичної допомоги Сімферополя Сергій Астанкін, до окладу співробітників окладу щомісяця додаються стимулюючі виплати, однак у цьому році їх не стало.

"У минулому році стимулюючі платили на зекономлені гроші. У 2016 фінансування швидкої медичної допомоги стало менше на 200 мільйонів рублів, – пояснив Астанкін. – Щоб з'явилися зайві кошти, які ми зможемо спрямувати на заробітну плату, потрібно скоротити штат, непрофільні послуги. Плануємо в кінці першого півріччя повернутися до рівня січня місяця.

Крім того, лікарі швидкої допомоги отримують гроші за пацієнтів, у яких є поліс медичного страхування. Майже 30% викликів надходять від незастрахованих осіб: бомжі, громадяни України, випадкові перехожі, яким стало погано на вулиці – на такий контингент кошти з ОМС не виділяються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму з'явились білборди із зображенням Сталіна

Зараз ви читаєте новину «У Криму масово звільняються медики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути