середа, 29 квітня 2020 17:33

"У головах наших людей карантин давно закінчився"

"У головах наших людей карантин давно закінчився"
мер Кам'янки Володимир Тірон боїться, що недорахується десятої чатини бюджету. Фото "Інфоміст"

Мери невеликих містечок на Черкащині підраховують збитки від карантину, викликаного пандемією коронавірусу. Кабінет міністрів увів деякі пільги для дрібних підприємців, які тимчасово залишилися без роботи.

"Точних цифр падіння бюджету я ще не знаю, – каже міський голова Городища Володимир Мирошник. – Дав завдання фахівцям підрахувати і чекаю, коли вони виконають. Однак уже зараз економимо на освітлені вулиць. Людям, звісно, не подобається, але що робити? Усіх обурених я питаю:
– А ти вночі у своєму дворі теж лампочку світиш до ранку?
– Ні, – каже, – економлю.
– А місто не має економити в таких умовах? Ми ж теж за світло гроші платимо".

Володимир Петрович зауважує, що карантин для людей уже давно завершився.
"Дрібні підприємці позакривали свої кіоски й магазини й не торгують. А людей на вулиці після Великодня – море. У них у головах карантин давно завершився. То чого не можна дозволити торгувати дрібному підприємцю? У нього, якщо буде за день 10 покупців, то й добре. Але він платить за землю чи за оренду. А зараз сидить два місяці в карантині й нічого не має ні підприємець, ні держава".

Якщо карантин триватиме й надалі, то будемо врізати фінансування житлово-комунальному господарству

Виконувач обов'язків міського голови Тального Василь Сідько економить на відпустках.

"Люди звикли відпочивати літом, але не цього разу. Просимо їх брати відпустки зараз, під час карантину, щоби потім улітку працювати на повну потужність і надолужувати згаяне. Поки Кабмін звільнив від плати за землю підприємців лише на місяць, але кінця-краю цьому карантину не видно. Бачимо, що громада втрачає близько 3 мільйонів гривень. Добре, що зима виявилася безсніжною, то трохи зекономили на прибиранні снігу. Але зараз треба помогти районній лікарні. Тому, все що зекономили, відправили туди. Заощаджуємо на вуличному освітленні. Якщо карантин триватиме й надалі, то будемо врізати фінансування житлово-комунальному господарству. Хоча це важке рішення – городяни хочуть щоби місто було чистим, освітленим, а під час пандемії ще й проводилася санітарна обробка вулиць. Хочемо, щоби наші підприємці утрималися на плаву. Бо як утратимо їх – утратимо постійне джерело доходів. Зверталися до податкової із питанням: чи не можна нашим підприємцям ввести якісь пільги на рівні громади? Не районним чи з інших міст, а саме тим, що зареєстровані в громаді. Поки відповідь отримали негативну, але шукатимемо й надалі".

Селищний голова Катеринополя Іван Гегедош каже, що Катеринопіль недоотримує 300 тисяч щомісяця.

"Ще в до березня бюджет селища виконувався гарно. Щомісяця йшло перевиконання. Мали цифри на рівні 103%. Тепер замість 700 тисяч маємо лише 400. Працівників дитячих садочків уже перевели на 2/3 зарплати. Відмовимося від ремонту деяких вулиць, які було заплановано".

Міський голова Кам'янки Володимир Тірон стверджує, що найгірше – попереду.
"У квітні ми ще отримали плату за перший квартал включно з березнем. Тут ще ніяких проблем не було. А ось у травні ситуація почне різко погіршуватися. Зі 100 мільйонів доходів громади, які маємо щомісяця, будемо втрачати щонайменше 10%. А це доведе до нуля бюджет розвитку. Якщо карантин продовжать іще на невизначений період, то підуть незворотні процеси. Доведеться скорочувати захищені статті, люди втрачатимуть роботу. А цього не хотілося би".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бельгії сказали, що я не встигну цього року отримати студентську візу



За планами українського уряду, якщо в найближчі дні не буде різкого сплеску рівня захворюваності, то поступовий вихід країни із карантину почнеться із 11 травня.

Зараз ви читаєте новину «"У головах наших людей карантин давно закінчився"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути