Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 18:49

У Дніпровській кінній школі зникли сім подарованих коней
5

Юні спортсмени-кіннотники Дніпра часто отримують від меценатів коней у подарунок.

Журналістів зацікавило, як використовуються ці дарунки, і з'ясували, що одна з тварин зникла у невідомому напрямку.

Всі дівчата на конях мають посадку королев — сидять у сідлах прямо і гордовито. Всі без винятку. Їх спеціально тренують так сидіти. Для цього їх змушують їздити без стремен, вони тримаються в сідлі стискуючи ноги і стан вирівнюється. Такий самий ефект дає їзда без сідла.

Йде тренування у Спеціалізованій дитячій юнацькій спортивній школі олімпійського резерву з кінного спорту Дніпровської міської ради.

За словами директора школи Павла Касьянова, 55 років, тут тренуються від 120 до 130 дітей. Вона була утворена 1962 року як секція при міському іподромі. Потім переросла у школу.

19-річна Каріна Журавльова вже 6 років займається кінним спортом. Вона була членом збірної України, але нині перейшла до іншої вікової категорії.

"Я у 5 років в парку покаталася на конику і з того часу просто захворіла цим, - каже Каріна, - Я весь час просила батьків віддати мене у школу. І, нарешті, в 13 років моя мрія здійснилася — мене привели сюди".

  Каріна Журавльова вже 6 років займається кінним спортом
Каріна Журавльова вже 6 років займається кінним спортом

У Каріни помаранчева футболка з назвою рок-групи Pink Floyd. На запитання, чи вона фанатка групи, каже, що просто купила футболку під колір "вбрання" свого коня, якого звуть Хатоб. У нього ноги перемотані помаранчевими пов'язками. Це щоб він не розтягнув м'язи.

Каріна навчається на менеджера з туризму, але скоріш за все пов'яже своє життя з кінним спортом, стане або суддею, або тренером, або займатиметься бізнесом, пов'язаним з оцінюванням і продажем коней.

Матір Каріни ветеринар, а батько приватний водій. Фінансована з міського бюджету дитяча школа дає можливість займатися недешевим кінським спортом дітям з небагатих сімей.

Школа має 53 коня. Вони закуповуються за кошти міського бюджету. Але іноді їх дарують меценати. На початку червня школа отримала дві тварини від тернопільського мецената Івана Панькуша і ще дві — від дніпровського мецената Анатолія Клименка.

14 грудня 2018 року на сайті Федерації кінного спорту, а потім у журналі Horses з'явилася інформація про те, що школа отримала у подарунок аж 7 коней.

"Напередодні Нового року президент Всеукраїнської федерації кінного спорту України Андрій Милованов подарував Дніпропетровській СДЮСШОР 7 коней Петриківського племоконезаводу", - сказано у новині.

"Такому подарунку, звичайно, ми дуже раді - сказав директор школи Віктор Коновалов - це великий внесок в розвиток кінного спорту на Дніпропетровщині, адже чисельність спортсменів в школі постійно зростає, причому не тільки в навчальних групах, а й в групах спортивного вдосконалення.

 

Тепер, залежно від віку та ступеня виїждженості "новачків", ми поповнимо кіньми різні групи, що дозволить тренерам оптимізувати навчальний процес і зробити його якіснішим".

На питання як прижилися 7 коней, директор Павло Касьянов сказав, що їх на балансі школи не було. Він лише місяць як змінив на посаді свого попередника.

Тренер і за сумісництвом зоотехнік школи Мілена Тараненко, 46 років, сказала, що на той час працювала лише тренером і не чула, щоб подаровані Миловановим коні ходили під дітьми. Як зоотехнік вона прийняла справи 1 червня і не бачила на балансі жодних дарованих коней, крім двох подарованих днями.

Призер чемпіонатів СРСР і України, найстаріший тренер школи 67-річний Олександр Хаданович каже, що 7 коней Милованов подарував. Вони були на території школи, але їй не дісталися. Їх тренували і 3 продали, а 4 ще у колишнього директора Коновалова стоять як його власність.

Тренер коней Віталій Іванюк, 48 років, який звільнився зі школи в грудні минулого року, розповів, що він виїздив двох коней з тих, що надав голова Федерації кінного спорту України Милованов. За його словами,торік одного коня продали у Миколаїв до приватного клубу "Золота підкова".

Керівниця клубу Кіра Жилкіна телефоном підтвердила, що торік купила коня у Петриківського кінного заводу, який належить голові Федерації кінного спорту Милованову. Схвально відгукнулася про тварину. Суму угоди Жилкіна не назвала. Де виїжджали коня - не знає.

Віталій Іванюк каже, що виїжджений кінь коштує плюс, мінус 15 тис. євро. Він особисто показував покупцям з Миколаєва тварину, яку виїздив. Під час презентації, за словами Іванюка, був колишній директор школи Коновалов і голова федерації кінного спорту Милованов.

"Кіру Жилкіну я знаю, бо раніше виступали на змаганнях, - каже Іванюк, - Вона була, коли я показував коня. Скакун їй дуже сподобався. Його зразу завантажили в автомобіль і повезли до Миколаєва.

 

Іванюк не отримував плату за підготовку коня. Лише зарплату за роботу в школі.

Власник Петриківського племоконезаводу і голова Федерації кінного спорту України Андрій Милованов, 46 років, наголосив, що він часто робить подарунки дитячим кінним школам. Підтвердив, що дарував 7 коней дніпровській школі. За його словами, що з ними сталося далі — він не знає.

Журналісти надіслали запит Милованову з проханням вказати документ, яким було оформлено дарування коней, і повідомили клички коней.

"Я школі Дніпра дарував багато коней, - відписав він, - Клички всіх не знаю (не пам'ятаю)" . Правда, потім пригадав клички 22 коней.

"Як вони їх собі ставили на баланс сказати не готовий. краще це питання їм ставити".

Милованов також наголосив, що він збудував конюшню на 80 голів для школи.

 

Колишній директор школи Коновалов сказав, що дарунок школі стався ще до нього і відмовився від подальших коментарів.

Нинішній директор школи Касьянов твердить, що в таких випадках мав би укладатися договір дарування, але в документах, які він отримав у спадщину від попереднього керівництва, його нема.

Оренда одного місця для коня у дніпровській школі донедавна коштувала 2,5 тис. грн. Для 7 тварин виходить 17,5 тис. грн на місяць. Годування одного обходиться мінімум у 4 тис. грн, для 7 – 28 тис. грн. Сумарні витрати 45,5 тис. грн на місяць.

 

"Жодних документів про оплату таких сум ми не маємо", - запевнив Касьянов.

Він припускає, що плата за оренду з нібито подарованих коней не збиралася і годували їх за рахунок школи. Але він не правоохоронний орган, щоб з'ясувати це.

Джерело на правах анонімності розповіло, що таким чином зацікавлені особи за рахунок дитячої школи готують коней до продажу. Один кінь за мінімальною ціною коштує 10 тис. євро. Відповідно 7 – 70 тис. євро.

Журналісти відстежуватимуть перебіг подій у школі.

Зараз ви читаєте новину «У Дніпровській кінній школі зникли сім подарованих коней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути