субота, 19 грудня 2020 17:28

У будиночку Миколая безкоштовно роздають подарунки
11

Святковий будиночок Миколая в центрі Полтави відкрив свої двері для малечі в суботу 19 грудня після святкової служби в Свято-Успенському кафедральному соборі. Вже 5-й рік поспіль протягом місяця зимових свят в будиночку вітають дітей та підлітків солодкими подарунками, які роздають безкоштовно всім охочим.

Це волонтерський проєкт, який реалізує громадська організація "Команда небайдужих".

Роль Миколая виконує активіст Іван Чабан
Фото: Ольга Стенько
У Полтаві запрацював волонтерський проєкт - будиночок Святого Миколая. Дітям безкоштовно роздають солодкі подарунки
Юна полтавка 7-річна Злата Гусак отримує подарунок від Миколая
У Полтаві запрацював волонтерський проєкт - будиночок Святого Миколая. Дітям безкоштовно роздають солодкі подарунки
Малеча щиро радіє подарункам від Миколая

Як розповіла Gazeta.ua голова організації Наталія Гранчак, цьогоріч урочистого відкриття не зробили - уперше за увесь період проєкту.

"Ми довго думали, радилися з містянами, чи взагалі відкривати цього року будиночок Миколая. Громада нас підтримала одностайно - відкривати. Та в дотримання карантинних обмежень, щоб не допускати скупчення людей, відмінили урочисте відкриття", - розповіла Наталія Гранчак.

Будиночок відкрив свої двері об 11-й годині. На вулиці вишикувалася організована черга з охочих потрапити до приміщення. Стоять на відстані 1,5 метра - біля міток жовтою фарбою на тротуарі.

Всередині будиночок святково прикрашений. Над цим напередодні добре попрацювали волонтери. В обігрівачі, що імітує камін, горить штучний вогонь, святковими вогнями гірлянд сяє штучна ялинка. Під нею в кріслі-троні поважно сидить Святий Миколай у золотаво-білих шатах. На грудях розкладена шовковисто-біла накладна борода. Роль Миколая виконує доброволець Іван Чабан, голова ГО "Наш шлях".

Автор: facebook.com/nngranat
  Голова ГО "Команда небайдужих" Наталія Гранчак разом із виконавцем ролі Миколая Іваном Чабаном
Голова ГО "Команда небайдужих" Наталія Гранчак разом із виконавцем ролі Миколая Іваном Чабаном

"Незмінний виконавець ролі Миколая Олександр Котляров, якого полтавці встигли полюбити, на жаль, тимчасово не може виконувати цю почесну місію. Лікує травму. Але невдовзі, як лікар дозволить, він займе місце в будиночку і радуватиме дітей", - пояснила Наталія Гранчак.

Попри вогку туманну погоду, настрій тут - святковий. Безперестанку до Миколая заходить малеча, розповідає віршики чи співає пісень. Пускають по двоє людей, обов'язково - в масках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірина Федишин з дітьми написали лист до Святого Миколая

"Ми знали, що тут будиночок де продають сувеніри. Але уперше дізналася із соцмереж, що можна привести дитину і отримати привітання від Миколая. Донечка розповіла віршик про зиму", - каже Юлія Гусак, мама 7-річної Злати.

Діти виходять з радісними посмішками та подарунками в руках. Дехто вчить віршики просто в черзі до будиночку. Двоє хлопців один одному повторюють римовані рядки, заглядаючи в телефон.

Автор: Ольга Стенько
  10-річний Андрій та його брат 9-річний Роман у черзі до будиночку Миколая вчать новорічні вірші
10-річний Андрій та його брат 9-річний Роман у черзі до будиночку Миколая вчать новорічні вірші

"Ми з Ромою двоюрідні брати. Пішли гуляти. Побачили, що в будиночу Миколай сидить. Нам сказали, що за віршик можна отримати солодощі. Знайшли в телефоні, вчимо. Подарунки це класно", - розповідає 10-річний Андрій про свого 9-річного брата.

За доброю традицією, подарунки для дітей приготували небайдужі полтавці - підприємці. Привезли цукерки, печиво, мандарини. Напередодні до Свято-Успенського собору зібралися волонтери, щоб спакувати подарунки. Для перших днів склали 1044 пакунка.

"Не пакуємо багато заздалегідь, бо не знаємо, скільки буде дітей. Минулі роки роздавали таку кількість практично за перший день. Цього року людей, скоріш за все, буде менше. Але впевнена, все одно діти приходитимуть до Миколая - ми створюємо дітям свято", - розповіла волонтерка "Команди Небайдужих", полтавська екскурсовод Наталія Скорик.

Подарунки - символічні. До кожного пакетику поклали по 3 шоколадних та карамельних цукерки, печиво в окремому пакеті та мандаринку. Фасування відбувається з дотриманням норм гігієни. Всі - в медичних масках та рукавичках. Волонтери не перший рік приходять допомагати.

Автор: Ольга Стенько
  Волонтерка Оксана Четверикова (ліворуч) та її колеги у п'ятницю 18 грудня пакують солодкі подарунки для дітей
Волонтерка Оксана Четверикова (ліворуч) та її колеги у п'ятницю 18 грудня пакують солодкі подарунки для дітей

"Другий рік поспіль долучаємося до цієї доброї справи усім колективом кафедри. Приносимо солодощі, працюємо помічниками Святого Миколая - допомагаємо з пакуванням, щоб дарувати дітям казку", - розповіла Оксана Четверикова, викладач кафедри гігієни та екології Української медичної стоматологічної академії.

Будиночок Миколая працюватиме в Полтаві біля Свято-Успенського кафедрального собору цілий місяць - до 19 січня по суботах, неділях та вихідних днях з 10-ї до 18-ї годии.

18 грудня, напередодні Дня св. Миколая, відбулось урочисте відкриття загальноміської ялинки Львова. Цьогорічне новорічне дерево привезли з Дрогобицького лісництва. Аби уникнути масового скупчення людей, львів'яни та гості міста могли дивись на засвічення ялинки онлайн.

Зараз ви читаєте новину «У будиночку Миколая безкоштовно роздають подарунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути