пʼятниця, 20 листопада 2020 23:00

"Таку красу непросто знайти в Європі і Америці": відкрили стежку Шептицького
28

Рекреаційний об'єкт звели з нагоди відзначення 155-річчя з нагоди народження Митрополита
Фото: Валерій Шмаков
Скульптор об'єкту - Юліан Савко. Архітектор -  Михайло Федик
Звідси відкривається вид на гори Жупан (391 м.), Шипшина (336 м) і Лисівка (321 м.)
Рекреаційний об'єкт звели з нагоди відзначення 155-річчя з нагоди народження Митрополита
Поряд - каптоване джерело-водозабір, споруджене 1826 року. В народі його називають “Цісарська криниця”

У лісопарку поблизу Винників, біля Львова відкрили історичну стежку митрополита Андрея Шептицького. Рекреаційний об'єкт звели з нагоди відзначення 155-річчя духівника.

Стежка створена на місці доріжки, яку підготували монахи 1934-го для прогулянок митрополита. Він приїжджав сюди дрезиною по вузькоколійці зі Львова. Потім його возили по стежині. Через хворобу пересувався у візку.

Чин освячення стежки провів Архієпископ Львівський Української греко-католицької церкви Ігор Возьняк.

"Шептицький — це велетень нашого народу, який зробив для українців, як тоді називали русинів, дуже багато. Згадаймо малярську школу Олекси Новаківського, яку підтримував митрополит. З неї вийшло багато художників. Або ж подвиг в урятуванні євреїв під час Другої світової війни. Він наражався на небезпеку, однак, рятування єврейських дітей у своїх палатах, вважав більшим ділом честі, як втратити своє життя. Також гідно представляв наш народ за кордоном. А це було непросто, бо українці тоді не мали своєї держави", - зазначив архієпископ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили мурал присвячений Андрею Шептицькому

За його словами, стежка є об'єктом екологічного та релігійного туризму і повинна служити просвітницькій меті. Має протяжність 500 метрів. Викладена бруківкою і обладнана дворівневими перилами.

Має оглядовий майданчик. Вздовж доріжки розміщені 3 скульптури митрополита з його цитатами. Над кожною скульптурою встановлені відреставровані металеві хрести з куполів Свято-Воскресенського храму, спорудженого 1842-го у Винниках. Туди приїжджав молитися Андрей Шептицький.

Стежка розроблена Винниківським міським товариством "Просвіта" імені Тараса Шевченка на чолі з Любомиром Білоусом. Проєкт втілено за кошти благодійників - родин Васюників, Козицьких, Синютків та Маркевичів.

Автор: Валерій Шмаков
  Стежка знаходиться на межі гірського хребта Розточчя та Пасмового побужжя (чергування пагорбів і низовин Малого Полісся сформоване талими водами Окського льодовика)
Стежка знаходиться на межі гірського хребта Розточчя та Пасмового побужжя (чергування пагорбів і низовин Малого Полісся сформоване талими водами Окського льодовика)

"За останні 5 років українці дізналися правду про нього. Мабуть більше ніж за всі попередні десятиліття. У багатьох куточках України вшанували великого праведника. На його честь встановлена меморіальна дошка на колишньому будинку Центральної Ради, де він в 1917 році зустрічався з керівництвом української держави. На його честь названо вулицю в Києві. Також в Національній опері відбулася урочиста академія, де була поставлена на чолі з Василем Вовкуном ораторія "Я тебе кличу". А тут у мальовничому куточку Винник члени оргкомітету, митці, будівельники і всі, хто тут бував, відчували дух митрополита, енергію творення та настанову гідно завершувати усі розпочаті справи", - сказав у своїй промові Іван Васюник - громадський та державний діяч, нагороджений орденом Андрея Шептицького.

Стежка не постала б, якби не було співпраці влади з громадою.

"Дякую Олегу Синютці, що 2015 року його не потрібно було переконувати у важливості розпочати це будівництво. Знайшов ресурси голова Львівської ОДА Максим Козицький. А скульптор Юліан Савко та архітектор Михайло Федик вклали свої талант і любов", - додав Іван Васюник.

Стежка знаходиться на межі горбистого пасма Розточчя та Пасмового побужжя (чергування пагорбів і низовин Малого Полісся сформоване талими водами Окського льодовика). Звідси відкривається вид на гори Жупан (391 м.), Шипшина (336 м) і Лисівка (321 м.).

"Я гордий за Винники, бо об'їздив весь світ і таку красу як тут непросто знайти в Європі і Америці. Я бігав тими стежками як був малий, але не здогадувався, про історію цього місця", - сказав тренер та меценат, почесний житель Винників Мирон Маркевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського митрополита визнали праведником

Біля стежки спорудили криницю із ручною водопомпою. За словами Любомира Білоуса, вода має чудові характеристики. Немає навіть половини гранчино-допустимої концентрації шкідливих речовин. Поряд - каптоване джерело-водозабір, споруджене 1826 року. В народі його називають "Цісарська криниця". Є легенда, що за часів Австро-Угорщини цісар приїжджав сюди пити воду. Сьогодні вода звідси подається для питтєвих потреб винниківчан.

"Це місце, куди часто захочеться прийти, сховатися від міської метушні і проблем. Приходьте сюди обов'язково з дітьми. Нехай для них ця стежка буде початком шляху в життя за настановами, які впроваджував, як його називали Великий Мойсей. Казав, що фонди віддані на піднесення культури і освіти є не видатками, а інвестиціями. І завжди так робив — інвестував в освіту, церкву науку і дітей", - зазначив голова облдержадміністрації Максим Козицький.

Автор: Валерій Шмаков
  Біля стежки спорудили криницю із ручною водопомпою. З цього джерела колись пив воду Андрей Шептицький
Біля стежки спорудили криницю із ручною водопомпою. З цього джерела колись пив воду Андрей Шептицький

Вздовж стежки планують розташувати 11 лавок та підвісні сидіння на оглядовому майданчику. Також інформаційні стенди. Окрім цього буде дообладнана нижня вхідна зона, яка в свою чергу примикає до вузькоколійки. Стежка є пішохідною, але за потреби по ній може їздити транспорт.

"Серце древнього галицького міста наповнюється радістю, що до нас знову повертається Митрополит. Винники — це місто, в якому постав перший пам'ятник Тарасові Шевченку, місто трьох міністрів уряду УНР, місто Митрополита Іларіона, місто, яке дало більше 5 тис. бійців Українській галицькій армії. Ми в надії, що це місце відкриє серця до любові і мудрості всім, хто прийде сюди", - заявив міський голова Винників Володимир Квурт.

"Переконаний, що ми станемо свідками моменту, коли буде завершено процес беатифікації Андрея Шептицького. Будемо мати не просто заступника, до якого молимося і схиляємо думки, а українського святого. Митрополит є не тільки главою УГКЦ а й видатним державним діячем. В період між двома світовими війнами Україна збереглась там, де збереглась Українська греко-католицька церква. Маємо ознаковувати і берегти ті місця, до яких торкалася рука і подвиг праведного Митрополита. Знакого, що освячуємо цю стежку напередодні Дня гідності і свободи. Для нас Митрополит має бути і символом свобідного українця, який незважаючи ні на що тримав українську позицію", - підкреслив нардеп Олег Синютка.

У колишніх келіях костелу Св. Казимира у Львові відкрили Музей митрополита Андрея Шептицького.

Зібрали понад пів тисячі речей митрополита Андрея, його брата блаженного Климентія, родини Шептицьких-Фредрів.

Зараз ви читаєте новину «"Таку красу непросто знайти в Європі і Америці": відкрили стежку Шептицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути