неділя, 16 червня 2019 13:56

Святкові літургії та освячення зелені — як Біла Церква відзначає Трійцю
5

Депутат Київської облради Наталія Бігарі вранці побувала на службі у храмі Покрови Божої матері Православної церкви України.
Фото: із архіву Наталії БІГАРІ
У церкву Покрови Божої Матері прийшло багато містян. Чимало родинам
У білоцерківському храмі Покрова Божої Матері святкову літургію відслужив отець Микола Гопайнич
Наталія Бігарі молиться у церкві Покрови Божої Матері. Після завершення літургії привітала містян зі святом. Також колег-лікарів, бо сьогодні також відзначають День медика

Сьогодні православні відзначають День Святої Трійці. Його також називають П'ятидесятницею, або Зеленими святами. У храмах вранці пройшли святкові літургії.

За традицією свято відзначають 3 дні. Цьогоріч — 15, 16 та 17 червня. Вважають, що у цей період на апостолів, які безперестанку молилися 50 днів, зійшов Святий Дух у вигляді вогняних язиків. На місці, де вони зверталися до Бога, виник перший християнський храм. Тому Трійцю називають і днем народження православної церкви.

На Зелені свята люди освячують гілки і трави. Прикрашають ними оселі. Підлогу встеляють запашною м'ятою, любистком, лепехою, пижмом. Вважається, що освячена зелень захищатиме дім від нечистої сили.

У Білій Церкві урочисті служби пройшли у всіх православних церквах. Люди приходили родинами. Після літургії йшли гуляти у місто. Багато поїхали на пікніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День медика: історія свята та привітання

Також сьогодні вперше в Україні відзначають День батька та традиційно у третю неділю червня — День медичного працівника. Із привітанням до колег та білоцерківців звернулася лікарка і депутат Київської обласної ради Наталія Бігарі. Вона відвідала міський собор Покрови Божої Матері Православної церкви України.

"Подобається отець Микола Гопайнич (служить у храмі. — Gazeta.ua) своєю прямотою. А ще він справжній патріот. Сьогодні й День медика. Тому хочу привітати своїх колег. Тих, хто ще не розчарувався в державі. Бо наша влада вважає, що лікарі - янголи у білих халатах. І їм не потрібна допомога та гідні умови роботи. Мовляв, щоб лікувати людей, достатньо чуда. Тож я бажаю, аби держава нарешті дала їм можливість відчувати себе достойно. А всім мешканцям Білої Церкви бажаю, щоб на світлому тлі їхнього життя було якомога менше темних плям", - сказала Наталія Володимирівна.

В облраді вона очолює постійну комісію з питань охорони здоров'я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів. Одночасно працює сімейним лікарем у білоцерківській амбулаторії "Здорова родина".

Відео святкової літургії у білоцерківському храмі Покрови Божої Матері Православної церкви України:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Продовжу працювати над підвищенням зарплат медиків" - Наталія Бігарі

У суботу, напередодні Трійці, у православних храмах пройшли поминальні служби. Християни приходили у церкви, аби помолитися за душі покійних рідних, близьких та друзів.

Зараз ви читаєте новину «Святкові літургії та освячення зелені — як Біла Церква відзначає Трійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають