пʼятниця, 27 січня 2023 05:30

Свята Ніна шукала хітон Ісуса Христа у Грузії

Свята Ніна шукала хітон Ісуса Христа у Грузії
Рівноапостольна Ніна принесла слово Боже у Грузію. До її появи там жили язичники, згідно християнських переказів. ФОТО: pravoslavna.volyn.ua

27 січня християни згадують святу рівноапостольну Ніну, просвітительку Грузії. Вона жила у ІІІ-IV ст.

Свята Ніна народилася орієнтовно у 280 році в місті Коластри, яке знаходилося в місцевості Каппадокія – нині це територія Туреччини. З дитинства дівчинка захопилася розповідями батьків про життя Ісуса Христа.

У 12 років із батьками потрапила до Єрусалиму. Там її тато Завулон отримав благословення від Патріарха на служіння Богу в пустелі, а мати стала дияконессою при храмі Гробу Господнього. Маленьку ж Ніну взяла на виховання благочестива жінка Ніанфора. Вона учила дитину основам християнства та водила її по святим місцям.

"А де знаходиться хітон (древня назва сорочки. – Gazeta.ua) Христа Спасителя, про який сказано, що його ділили між собою воїни?", - запитала одного разу Ніна у своєї наставниці.

Воїн, якому дістався хітон, забрав його на Кавказ і нині риза зберігається у місті Мцхеті, відповіла Ніанфора. І додала, що у тій місцевості живуть язичники, які ще не чули Євангелії.

Майбутня свята стала молитися Богородиці аби вона допомогла зробити християнською територію, яку зараз займає Грузія. Невдовзі Діва Марія наснилася Ніні.

"Ніно, йди в Іверію (так тоді називали місцевість, де зараз розташована Грузія. – Gazeta.ua) і проповідуй там. Я буду твоїм покровом", - сказала Богородиця і дала дівчині хрест, сплетений із виноградної лози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні моляться жінці, яку не "взяв" вогонь

Його Ніна і побачила у руках, коли проснулася. Пішла до патріарха та попри юний вік, отримала благословення на подорож. Дорогою до майбутньої Грузії Ніна пережила холод і голод, але все перетерпіла і дісталася потрібної землі, згідно церковних книг. Одного дня побачила, як люди ідуть на гору поклонятися ідолові. Стала молитися Богові аби навернув їх до істинної віри. Після цього небо затягнуло хмарами, а в ідола влучила блискавка. Люди злякалися.

"Є якийсь інший Бог більший за нашого?", - розгублено питали, за християнськими переказами.

Практично із того часу Ніна стала відкрити проповідувати Євангелії і закликати усіх прийняти християнство. До неї стало підходити багато жінок, які просилися в учениці.

Здійснивши своє призначення, Ніна мирно померла у 335 році. Її мощі зберігаються у Бодбійському жіночому монастирі в Грузії.

Учора християни згадували святих Єрмила та Стратоніка Сінгідонських. Вони були друзями і прийняли мученицьку смерть за віру в Ісуса Христа у IV ст. Обох язичники спершу піддали тортурам і побиттям, а потім утопили в річці Дунай.

Зараз ви читаєте новину «Свята Ніна шукала хітон Ісуса Христа у Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути