четвер, 16 листопада 2017 04:26

Студенти університету винайшли дешеве пальне

Автор: uprom.info
  Студенти вінницького технічного університету винайшли дешеве пальне
Студенти вінницького технічного університету винайшли дешеве пальне

Біопаливо можна отримувати з тваринних жирів і рослинної олії – з соняшників, сої та рапсу.

Займаються цим у Вінницькому національному аграрному університеті. Пальне очищається у спеціальних ємностях, пише vinnitsaok.

"Заправляти таким пальним можна не лише трактори, а й автомобілі. Але на чистому біопаливі машина не поїде. Його обов'язково слід розвести дизелем у співвідношенні 30 до 70. Витрати біопального такі ж, які і дизельного. Років 6 уже працюємо на ньому і все нормально", - розповідає тракторист Олег Романов.

Але вигода від біопального відчутніша саме на великій техніці – виходить майже вдвічі дешевше, ніж дизель.

"Вартість буде десь близько 10-15 гривень. Якщо це підприємство, яке має і власну сировину, і свої потужності для виробництва біодизелю, то – це оптимальний варіант сьогоднішнього господарювання", - говорить завідувачка кафедри двигунів внутрішнього згорання і альтернативних паливних ресурсів ВНАУ Ірина Гунько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився автомобіль, який їздить на віскі

Але економпаливо має і мінуси.

"У холодну пору року, за мінусових температур, це пальне не придатне для запуску двигуна. Тому ми й рекомендуємо запускати спочатку на дизельному паливі, потім плавно переходити на біопаливо", - розповідає викладач ВНАУ Вадим Рябошапка.

Зараз в університеті працюють над виготовленням спеціального нагрівача для біопалива – щоб їздити без проблем можна було й взимку. Тим часом європейці активно переходять на альтернативні види пального. Україна, за прогнозами фахівців, наздожене Європу у найближче десятиліття.

Науковці розробили методику перетворення стічних вод в олії, які можуть бути використані як біопаливо. Технологи винайшли методику, яка дозволяє перетворювати біологічні відходи людської життєдіяльності в органічне паливо.

Зараз ви читаєте новину «Студенти університету винайшли дешеве пальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути