понеділок, 09 січня 2023 05:30

Сьогодні згадують святого, який помираючи молився за своїх убивць

Сьогодні згадують святого, який помираючи молився за своїх убивць
Святого Стефана забили камінням між 33 і 36 роком. Він став першим мучеником за віру в Ісуса Христа. ФОТО: pravoslaviavolyni.org.ua

Сьогодні християни вшановують Стефана Першомученика, який першим прийняв смерть за віру в Ісуса Христа.

Стефан народився у І році. У дорослому віці почав проповідувати слово Боже. Разом із шістьма єдиновірцями був обраний апостолами дияконом в Єрусалимі. До його обов'язків входила також підтримка порядку і справедливості у місті.

Разом із апостолами Стефан регулярно виступав перед людьми в Єрусалимі та розповідав їм про Господа. Він учиняв великі дива і знамення серед народу, описується Стефан у церковних книгах.

Після однієї із проповідей святий посперечався із представниками синагоги і був за це викликаний у суд Сінедріона – так тоді у євреїв називався головний орган політичної, релігійної та юридичної влади. За однією з версій, суд побачив у проповіді Стефана неповагу до закону та святинь, а деякі його слова під час засідання, були сприйняті як богохульство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому сьогодні не можна відмовляти та яка погода вкаже на прихід лютих морозів

Невідомо, чи суд виніс суд смертний вирок Стефану. Але саме після нього він був забитий каменями. Існує вірогідність, що це зробив розлючений натовп, який не захотів чекати завершення суду.

У церковних книгах згадується про те, що під час побивання камінням Стефан молився Ісусу Христу та просив прощення для своїх убивць.

Стефан Першомученик помер між 33 і 36 роком. Точна дата смерті невідома.

Учора християни відзначали Собор Пресвятої Богородиці. Згадували саму Діву Марію та святих, які входили у її рід. Це древнє свято, яке офіційно почали відзначати після 681 року. Рішення про його запровадження було прийняте на Вселенському Соборі у Константинополі – нині Стамбул.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні згадують святого, який помираючи молився за своїх убивць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути