четвер, 19 січня 2023 05:30

Сьогодні Хрещення Господнє. Це одне із найвеличніших свят

Сьогодні Хрещення Господнє. Це одне із найвеличніших свят
Християни вірять, що цього дня у річці Йордан Ісуса Христа похрестив Іоанн Предтеча. ФОТО: pixabay.com

Cьогодні відзначається Хрещення Господнє — одне із найбільших християнських свят. У церквах із ранку правляться урочисті богослужіння та освячується вода.

Віруючі згадують, як святий Іоанн Предтеча хрестив у річці Йордан Ісуса Христа. Син Божий прийшов до водойми у 30-річному віці. Рушив до берега, коли святий Іоан розповідав про прихід у світ Месії іншим людям, які теж зібралися охреститися.

"Він стоїть посеред вас", - раптом сказав Іоанн і усі звернули увагу на Ісуса з Назарету, йдеться у Євангелії від Матвія.

До цього часу Сина Божого мало хто знав. Коли Ісус підійшов до води, Іоанн Хреститель перепитав чи дійсно він має його освятити.

"Допусти це тепер, бо так годиться виповнити нам усю правду", - відказав Спаситель.

Під час таїнства хрещення на Ісуса Христа зійшов Дух святий у вигляді голуба. Почувся голос із неба: "Це Син мій улюблений, що Я вподобав Його". Цей епізод називають Богоявленням під час Хрещення Господнього. Також 18 січня серед українців прийнято називати Водохреще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому 18 січня називають "голодним вечором" і який вчинок може прикликати біду

"Той, хто хрестити водою послав мене, оповів: Над Ким Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто хреститиме Духом Святим. І я бачив, і свідчив, що Він Божий Син", - заявляв пізніше Іоанн Хреститель.

Учора християни відзначали Хрещенський святвечір. За аналогією із останнім вечором перед Різдвом, намагалися дотримуватися суворого посту до першої зірки, а потім сідали вечеряти родиною. На столі мали бути лише пісні страви та кутя із найпростішою заправкою. Через максимально прості страви таку вечерю у народі прийнято називати "голодною кутею".

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Хрещення Господнє. Це одне із найвеличніших свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути