Ексклюзиви
неділя, 30 червня 2019 07:11

Рецепт картоплі, за який дали Орден кухарці із села

  Картопля по-уланівськи
Картопля по-уланівськи

72 роки тому, в 1947 році Глафіра Дорош із села Уланів Хмільницького району на Вінниччині придумала рецепт "картопля по-улановськи".

"Працювала в місцевому кафе кухарем. Якось готували на замовлення нашу фірмову картоплю, фаршировану м'ясом. Залишилися дрібні бульби, які я порізала і кинула в казан з маслом, де варилося основне блюдо. Вирішила, що ми, поварихи, їх потім з'їмо самі. Поруч стояла часникова підлива до пиріжків з горохом. Ось нею я і полила нашу картоплю. Так в меню кафе з'явилося нове блюдо", - згадує раніше Дорош.

На початку 1960-х в село приїхав московський журналіст. Від його матеріалу залежала доля районних чиновників. Газетяра зустріли і запросили до показового колгоспу в Уланові. Потім, Глафіра частувала гостя: домашня ковбаса, буженина, смажені кури, коропи, фаршировані рисом з родзинками, молочні поросята, кров'янка та картопля по-улановськи.

Після, журналіст зізнавався, що це був найяскравіший спогад його поїздки в Україну. Замість критичної статті, він написав великий матеріал про українську картоплю.

На конкурсі кухарів в Москві, вона, при сотнях фахівців і кореспондентів, приготувала це просте блюдо

Одного разу Глафіру Василівну через начальство терміново викликали до Москви. В одному з найбільших ресторанів Москви, на конкурсі кухарів, вона, при сотнях фахівців і кореспондентів, приготувала це просте блюдо. Наступного дня їй вручили Орден Трудового Червоного Прапора та запросили працювати в Москві. Вона подякувала, забрала орден і відмовилася від пропозиції, повернулася до села.

В Уланів надходили мішки листів з проханнями про рецепт картоплі. Кілька років Глафіра Василівна просила передруковувати по кілька сотень екземплярів або переписувала під копірку і розсилала рецепт по всьому Союзу.

У Радянський час порція картоплі коштувала 6 коп.

В селі Уланів Хмільницького району картоплі по-уланівськи хочуть надати статус об'єкта нематеріальної культурної спадщини. Також присвятити їй фестиваль і встановити пам'ятник.

"У квітні цього року подали винахід нашої землячки, як один з цікавих елементів, який ми віднайшли у районі, на здобуття статусу об'єкта нематеріальної спадщини обласного рівня. На даний час ці документи перебувають на розгляді", – повідомила інспектор з розвитку туризму та збереження культурної спадщини Хмільницької РДА Лілія Крамар.

Рецепт Глафіри Дорош

Поставте на плиту чавунний казанок. Влийте півлітра соняшникової олії. Почистіть 1 кг картоплі, розрізаючи його уздовж на чотири частини, і киньте в нагріту олію.

Поки картопля вариться, приготуйте часникову підливу. Для цього часник подавіть або розітріть в окремому посуді, вливши трохи соняшникової олії, посоліть - повинна вийти густа маса.

Хвилин через 20, коли картопля стане золотистою, вийміть її шумівкою, щоб олія стекла. Викладіть на блюдо, полийте часниковим соусом і накрийте на пару хвилин кришкою - має пропарити.

Картопля по-улановськи в мультиварці

7-8 картоплин добре миємо, адже чистити ми її не будемо. Ріжемо картоплю досить грубими брусочками (можна кільцями чи напівкільцями).

До картоплі за смаком насипаємо приправи (прованські трави, перець чорний і червоний), додаємо посічену зелень, олію 3-4 ст.л. Добре все вимішуємо.

Викладаємо картоплю в мультиварку, закриваємо кришку, вмикаємо режим "Випічка" на 35 хвилин.

Через 15 хвилин відкриваємо кришку та перемішуємо картоплю, знову накриваємо кришкою.

Дрібно січемо часник. За 5 хвилин до закінчення приготування, знову відкриваємо кришку мультиварки, додаємо часник, солимо, перемішуємо.

Після закінчення програми включаємо режим підігрів на 10 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золоті" овочі: як змінилися ціни за місяць

Як чистити молоду картоплю, щоб руки були чистими

Якщо плануєте скребти шкірку ножем, варто запастися медичними або гумовими рукавичками. Це дозволить врятувати шкіру рук від утворення темних плям. Альтернативний варіант: намочіть руки лимонним соком (концентрованим розчином лимонної кислоти) або столовим оцтом. Зачекайте самостійного висихання рідини і приступайте до очищення.

Бульби можна зварити в шкірці, позбувшись від неї після. Для цього на кожному овочі зробіть надріз по колу (ніби хочете розділити на 2 рівні частини). Відваріть до стану "майже готовий", перекладіть в ємність з крижаною водою на 10 секунд. Можете пальцями знімати шкірку.

Зараз ви читаєте новину «Рецепт картоплі, за який дали Орден кухарці із села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути