вівторок, 09 травня 2017 13:42

Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію
17

Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію
Фото: Олександр Гандзій
Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію
Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію
Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію
Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію

У Вінниці "Союз лівих сил" та організація "Україна-Росія" провели акцію "Ніхто незабутий – ніщо незабуте" – за принципом російської "Беcсмертный полк". Учасники прийшли з фотографіями родичів учасників Другої світової війни. Раніше виконком Вінницької міськради подав позов до адмінсуду про заборону акції.

"Сьогодні Росія святкує день перемоги. Це наш сьогоднішній ворог і підтримувати його ініціативу неправильно. Вся Європа відзначає перемогу над нацизмом 8 травня. Деякі наші активісти вирішили підтримати Росію і проводять свято сьогодні. Ми прийшли дивитися, щоб не було георгіївських стрічок, комуністичних гербів і прапорів, які заборонені законом. Щоб ніхто не роздував сепаратизм у Вінниці", - розповів кореспонденту Gazeta.ua боєць "Айдару" Юрій Вітрук.

Противники проросійської акції вишикувались біля живого вогню з українськими прапорами в руках та банерами "Перемогли Гітлера – переможемо Путіна", "Доля Гітлера – майбутнє Путіна". Навпроти меморіалу зібралося кілька десятків осіб з фотографіями – в основному жінки літнього віку. Співають фронтові та радянські патріотичні пісні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селфі з танками та військова каша – як пройшла 72-річниця Перемоги

"Сьогодні день, який відзначали наші батьки і ми не можемо відмовитись від того, що вони поважали. Мій дід загинув у Польщі і я не можу поїхати до нього на могилу. Я можу прийти на меморіал і пом'янути його тут. Це наше минуле, яке хочуть переписати. Я проти цього і буду святкувати 9 травня завжди", - каже Ольга Довбуш.

Осторонь від мітингувальників сидить 97-річний Карпо Стус, який брав участь у Другій світовій війні.

"У Прибалтиці підійшли до концтабору. Один стрельнув у вишку, другий – по балкону чи засади нема, я стрільнув у колодку на воротах. Звідти вийшло більше тисячі чоловік. Як тільки вони вийшли. Німецький корабль влупив по тому приміщенні і все завалилося. Мені це записали у документи – звільнив від смерті більше тисячі чоловік. Дійшов до Кенігзбергу. Наші солдати обійшли її, а німці почали панікувати, боялися що їх оточать. Почали бігти прямо у море. Тільки шинелі солдатські плавали", - розповів ветеран.

Через годину після початку акції "Ніхто не забутий" відбулося загальне покладання квітів у якому взяли участь всі бажаючі.

Сьогодні в Україні відзначають 72-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Президент України Петро Порошенко раніше заявляв, що Україна ніколи більше не буде святкувати День Перемоги 9 травня за російським сценарієм.

Зараз ви читаєте новину «Проросійські організації провели заборонену міськрадою акцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути