субота, 18 серпня 2018 04:15

Проблема - не в зарплаті: пояснили, чому виник дефіцит кондукторів

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Вінниця: подорожчання проїзду не ліквідує дефіцит кондукторів
Вінниця: подорожчання проїзду не ліквідує дефіцит кондукторів

У Вінниці 20 серпня дорожчає проїзд у громадському транспорті. 4 гривні - у тролейбусах та трамваях, 5 грн — в автобусах.

Втім, подорожчання проїзного квитка не вплине на повернення кондукторів. Зараз більшість транспорту їздить без них.

"Проблема по кондукторах в тому, що їх попросту немає. Ніхто не хоче йти працювати кондуктором. Не лише через те, що низька заробітна плата. Хто виконує плани та має більше годин, то нормально отримує — до 4-6 тисяч гривень. Але проблема в іншому. Працювати кондуктором морально важко. Багато пасажирів провокують кондукторів на неприємні розмови і згодом скаржаться на них. Люди не витримують. Тому наша задача придумати як замінити кондукторів", - говорить Gazeta.ua керівник Вінницької транспортної компанії Михайло Луценко.

Поки у Вінниці не ввели електронний квиток, хочуть придумати новий вид оплати, щоб пасажири не розраховувались з водієм.

"Це можуть бути смс-повідомлення чи QR-код. Зараз пропозиції опрацьовуємо, щоб втілити з вересня", - пояснює Луценко.

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Вінниця: подорожчання проїзду не ліквідує дефіцит кондукторів
Вінниця: подорожчання проїзду не ліквідує дефіцит кондукторів

У транспортній компанії не вистачає 300 кондукторів. Також є дефіцит водіїв.

"Це занадто багато. Якщо й прийде якась частина після подорожчання проїзду, то це буде невелика кількість. Воно не вирішить питання. Якщо взяти показники по Україні, то у Вінниці найкраща виручка з одного кілометра рухомого складу. А зайці були, є і будуть. Ми з ними боролись і будемо боротись. Але сказати що їх збільшилось порівняно з минулим роком, то ні. Виручка на сьогодні на рівні минулого року. Люди самі відчувають, що хтось не платить. В цілому наші люди - досить свідоме населення. Тому проплачує за проїзд. То ж нам легше буде з введенням електронного квитка", - зауважує чиновник.

Зараз функції кондукторів виконують водії. Вони можуть зібрати гроші за проїзд лише на кінцевій або на початковій зупинці. В процесі руху йому заборонено видавати квитки пасажирам. Від цього мають швидко відійти.

"Раніше люди передавали самі кондуктору гроші. Він не ходив по салону. Сидів на найвищому кріслі тролейбуса. Вже пізніше був змушений ходити і смикати кожного пасажира за рукав. Але згодом дійдемо до цивілізованої оплати за проїзд. Тобто введемо електронний квиток", - каже Луценко.

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Вінниця: подорожчання проїзду не ліквідує дефіцит кондукторів
Вінниця: подорожчання проїзду не ліквідує дефіцит кондукторів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, на скільки днів закриють Київський міст для усього транспорту

У Вінниці про подорожчання проїзду заговорили у липні. Хоча незадовго до цього директор КП "Вінницька транспортна компанія" Михайло Луценко казав журналістам, що про підвищення тарифів на електротранспорт найближчим часом не говоритимуть.

Також з вересня дорожчає місячний проїзний квиток. Для школярів на один вид транспорту він обійдеться у 100 грн. На два – 110 грн. Для студентів – 150 грн. На два вида - 170 грн. Для решти громадян – 300 та 340 грн відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Проблема - не в зарплаті: пояснили, чому виник дефіцит кондукторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути