понеділок, 23 квітня 2018 18:04

"Привезли 400 кілограмів літератури" - як минув Черкаський книжковий фестиваль
12

На книжковий фестиваль в Черкаси приїхали 52 українських видавнитств та відбулося близько 100 зустрічей із письменникам
Фото: Gazeta.ua
На книжковий фестиваль в Черкаси приїхали 52 українських видавнитств та відбулося близько 100 зустрічей із письменникам
На книжковий фестиваль в Черкаси приїхали 52 українських видавнитств та відбулося близько 100 зустрічей із письменникам
На книжковий фестиваль в Черкаси приїхали 52 українських видавнитств та відбулося близько 100 зустрічей із письменникам
На книжковий фестиваль в Черкаси приїхали 52 українських видавнитств та відбулося близько 100 зустрічей із письменникам

"На книжки можу витратити всі гроші, бо це моя слабкість. Дуже люблю поезію, фентезі, жіночі романи, - говорить 19-річна Олена Титаренко із міста Кам'янка Черкаської області. Приїхала на другий книжковий фестиваль "Маестро" у Черкасах. Відбувався три дні - 20-22 квітня. - Гроші відкладала протягом кількох місяців. Мій ліміт - 700 грн, але бачу, що не вкладуся. До фестивалю готувалася, економила практично на всьому: на проїзді, на їжі, на одязі. Уже купили дві книги: "Ожеледиця" Тетяни Брукс та "Жанна" Кіма Кіуру. Витратила 140 грн. Про що книги не знаю, подобаються автори".

Цьогоріч на захід приїхали 52 українських видавництва, відбулося близько 100 зустрічей із письменникам, науковцями та громадськими діячами. Серед головних гостей - Василь Шкляр, Оксана Забужко, Дара Корній, Любко Дереш, Мирослав Дочинець, Володимир Лис, Сашко Дерманський, Артем Полежака.

"Нарешті купила "Роман з містом" черкаських письменниць Наталі Лапіної та Світлани Горбань за 45 грн. Я дуже давно шукала цю книгу, - каже 35-річна Альона Корнієнко. Одягнена у рожеве пальто. Вона у перший день фестивалю проводила майстер-класи. - Це історія про життя у Львові, про дух міста. Хочу придбати ще кілька книжок, можливо, романи про любов, або ж щось на соціальні теми. Якщо книга якісна – на неї не шкода витратити і 200 грн. Краще зекономити на громадському транспорті, на обідах, не купував тиждень кави, шоколадок і вже маєш гроші на хорошу книжку".

Біля стендів видавництва "Віват" стоять четверо покупців з дітьми. Роздивляються енциклопедії. Хлопчик років 5 просить знайти щось про монстрів.

"Зараз люди хочуть не просто читати книги для духовного задоволення, а отримати від неї якусь реальну користь, конкретні знання, відповіді на якісь питання. Великим попитом користується книга Дари Корній "Чарівні істоти українського міфу", - говорить креативний директор видавництва "Віват" 32-річний Ігор Зарудко. Одягнутий у жовту шкірянку, має руду довгу бороду. - Якраз із презентацією цієї книги письменниця приїхала на фестиваль. Трохи шкодуємо, що деяких книг взяли мало. Але й так привезли 400 кг літератури. Кусаємо лікті, бо дитячі книги черкащани добре розбирають. За три дні фестивалю дещо з асортименту повністю розпродали".

"Для себе купив одну книгу. Дружина - кілька, - говорить 29-річний Максим Тимчій, тримаючи пакунки з книжками. Чекає дружину з маленьким сином біля видавництва "Віват". Високий, має густу чорну бороду і темні очі. - Одна з книг про те, як економно використовувати власний час, є різні лайфхаки. Автор пише з власного досвіду. Також купив книгу "200 способів сказати "ні" та Дари Корній "Чарівні істоти українського міфу". Я взагалі не люблю читати. Книги, переважно, слухаю. Зараз маю на плеєрі "літРПГ" (жанр фантастичної літератури заснований на популярний рольових комп'ютерних іграх. - Gazeta.ua). Це дуже легке чтиво. Те, що треба, щоб розвантажити мозок після роботи".

Підходить дружина Максима - 30-річна Світлана. Тримає на руках 1-річного сина. Має довге русяве волосся та сонцезахисні окуляри на лобі.

"Сьогодні купила 4 книги. Ми визначили бюджет - 900 грн. Вчора купили на 200 грн, сьогодні витратили близько 600 грн. Заздалегідь виділили гроші на фестиваль, бо минулого року ті самі книги, що продавали тут, в книгарнях продавали дорожче у півтора-два рази".

На другому поверсі відбуваються зустрічі із письменниками та майстер-класи. Близько 30 людей товпляться на автограф-сесії письменника Мирослава Дочинця. 40-річна Алла Павленко розглядає щойно куплену книгу. На титульній сторінці стоїть автограф автора.

"Тепер маю дві книги про кохання. Вони не зовсім не дорогі, я б сказала, що навіть дешеві: одна 85 грн, а інша - 40 грн. Якогось ліміту на покупки книг не маю, що сподобається, те і куплю не дивлячись на ціну. Але дорожче 200 грн за одну книгу не віддам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дара Корній розповіла, чому написала про українських міфічних істот

У фойє філармонії оголошують переможця розіграшу книг. Дають подарунки щогодини, всього роздали більше 50 книг, переважно художню літературу.

На фестиваль організатори зібрали 72 тис. грн. на "Спільнокошті". За 3 дні захід відвідало понад 10 тис. людей

Про те, чому до Черкас останні 6 років охоче їдуть із презентаціями письменники та видавці, що люблять читати черкащани, як "заманити" на зустріч із письменником та про перший Черкаський книжковий фестиваль, який пройшов минулого року 7-9 квітня, розповіла Gazeta.ua організатор фестивалю та засновник громадської організації "Книжковий маестро" Людмила Фіть.

Зараз ви читаєте новину «"Привезли 400 кілограмів літератури" - як минув Черкаський книжковий фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі