четвер, 14 січня 2021 18:18

"Президент збрехав, що він знизив тарифи" — експерт на мітингу розніс заяви Зеленського
6

У Полтаві кілька десятків людей вийшли на пікет до будівлі облради. Вимагають аби депутати, які проводять позачергову сесію, прийняли звернення до центральної влади із вимогою переглянути тарифи на газ.

Люди стоять із плакатами: "Коболєв-Вітренко у відставку", "Уряд та НКРЕКП відставку!", повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

У Полтаві мітингували під облрадою з вимогою переглянути та знизити ціну газу та тарифи на його транспортування
Фото: Ольга Стенько
Підприємець Артем Дугін вийшов на протест проти підвищення цін на природний газ для населення
Підприємець та економічний експерт Ігор Петриченко вийшов на протест проти підвищення цін на природний газ для населення
У Полтаві мітингували під облрадою з вимогою переглянути та знизити ціну газу та тарифи на його транспортування
У Полтаві мітингували під облрадою з вимогою переглянути та знизити ціну газу та тарифи на його транспортування

Також активісти просять провести аудит товариств "Полтавагаз", "Кременчукгаз", "Лубнигаз", "Гадячгаз" та "Полтаваобленерго". Частина мітингувальників вимагають націоналізувати та безкоштовно передати народу газові сховища, а облгази - у державну власність.

"Заяви президента про те що він знизив тарифи - брехня. Минулого року він розповідав, що знайшов можливість знизити тарифи, але насправді тоді просто впали світові ціни. Навіть на нашій українській біржі в травні 2020-го можна було купити газ по 2,50 гривні за куб. Ціна зараз зростає, потягла за собою тарифи. Питання до президента: якщо він тоді зміг знизити тарифи, то чому вони зростають сьогодні?" - розповів учасник протесту, підприємець, зовнішній експерт Ukraine Economic Outlook Ігор Петріченко.

Влада має забезпечити прозорість і обгрунтованість тарифів. А також - підтримувати населення та субсидіювати малозабезпечених громадян, додав учасник мітингу.

"На це є гроші. Бо коли зростають тарифи, зростає також НДС та інші відрахування до бюджету. Державі потрібно сконцентруватися на людях, які не мають можливості платити. А ринкові реформи потрібні. Тому що монополія, непрозорість великих державних компаній, які є просто оплотами корупцій - це зло. З ним треба боротися", - додав Петріченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців не знають, як платити за газ менше

Тариф за розподіл газу утворений непрозоро, а гроші, які отримають за це облгази, будуть витрачені не за призначенням, впевнені мітингувальники.

"Незрозуміло, як формували тариф. Чому при збільшенні валової виручки підприємство на ремонти, на основні фонди на 2021 рік запланували стільки ж грошей, як і торік? Керівництво Полтавагазу збільшило виручку на 300 мільйонів, при тому що прокачка газу буде на 26 вісотків менша, ніж минулого року. При цьому кошти підуть на якісь компенсації та інші статті видатків. Томи ми вимагаємо повного аудиту підприємства. Це типова монополія", - заявив мітингувальник Артем Дугін.

Депутати на порядок денний винесли розгляд звернення до центральної влади щодо перегляду таривіф на транспортування газу та його ціни. Заслухали думки, щодо економічного обґрунтування тарифів та цін на газ від керівників газопостачальних компаній. Після цього рекомендували "Полтавагазу" переглянути тарифи на транспортування газу для споживачів.

З початку 2021 року споживачі, які використовують незначні обсяги газу, можуть розраховувати на мінімальну плату за доставку палива.

Якщо людина користується тільки газовою плиткою і спожила за минулий газовий рік 15 куб. м газу, регулятор встановлює її замовлену потужність на рівні 39 куб. м на рік, і впродовж поточного року нараховуватиме аналогічну суму

Зараз ви читаєте новину «"Президент збрехав, що він знизив тарифи" — експерт на мітингу розніс заяви Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути