пʼятниця, 09 листопада 2018 04:25

Покажуть зброю, яку знайшли у подільському кургані

Автор: i-vin.info
  Зброю з подільського кургану покажуть у музеї Вінниці
Зброю з подільського кургану покажуть у музеї Вінниці

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї сьогодні відкривається виставка з гаслом "Хочеш миру – готуйся до війни".

Відвідувачам презентують чимало зразків зброї від найдавніших часів до сьогодення, пише i-vin.

Перлиною експозиції музейники називають знахідку з курганного могильника ХV-Х ст. до н. е. біля с. Гордіївки Тростянецького району. Це – бронзові ножі і загадкові стилети, про призначення яких досі нема одностайної думки.

Вогнепальна і холодна зброя Нового часу представлена зразками з приватних колекцій, модних у середовищі заможних верств в ХІХ – на початку ХХ ст. Вирізняються експонати, інкрустовані рогом, з фігурними накладками кольорових, часто дорогоцінних металів, золотим орнаментом.

Вогнепальну зброю Новітнього часу презентують в основному армійські зразки, що перебували на озброєнні Російської імперії та СРСР, а також інших держав під час світових воєн. Серед холодної зброї переважає: драгунські та козацькі шашки зразка 1881 р., кинджали зразка 1907 р., тесаки зразка 1848 р. тощо. Зброя Близького Сходу представлена кількома шаблями початку ХХ ст.: одна – з пишно прикрашеним руків'ям роботи майстрів селища Кубачі (Дагестан) та інша – з оббитим металом руків'ям, характерним для шабель хевсурів (етнографічної групи грузин).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляшку горілки виявили у давній гробниці

Колекція музею включає і захисне озброєння: кілька кольчуг різного стану збереження ХІ–VІІІ ст., шоломи типу "кулях-куд" та металеві щити, пишно прикрашені травленням та інкрустацією в східному стилі, наруччя ХVІІ–ХVІІІ ст., два європейські шоломи XVI–XVII ст. та кірасу ХІХ ст.

Археологи виявили сліди примітивного пандуса неподалік від міста Луксор у Єгипті. На думку вчених, за допомогою знахідки будували піраміду Хеопса.

Стародавній насип виявили ​​в одному з кар'єрів, де добувався алебастр. З цього каменю робили скульптури. Давня конструкція являла собою похилу площадку, оточену двома драбинами і отворами, в кожне з яких вставлявся масивний дерев'яний стовп. Блоки алебастру, кожен з яких міг важити кілька тонн, закріплювалися на дерев'яних санках і переміщався за допомогою мотузок.

Зараз ви читаєте новину «Покажуть зброю, яку знайшли у подільському кургані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути