Ексклюзиви
субота, 11 березня 2017 23:17

"Пам'ятник із постаттю ленінською, а головою – Шевченка"
5

Чумацька хата
Чумацька хата
Чумацька хата
Скульптор Віктор Зоркін відреставрував хату
Хрест біля чумацької хати

Більшість пам'ятників Тарасу Шевченку робили у ленінському стилі. Змінювали лише голову. Про це на вшануванні роковин письменника говорить скульптор Віктор Зоркін із села Моринці Звенигородського району Черкащини.

"Вшанування Шевченка мають бути простішими. Без офіціозу. Ми повинні відчувати дух Тараса. Тоді зрозуміємо, хто це такий. Є багато пам'ятників по всьому світу, бо, навіть, там його цінять. У Китаї стоїть повноцінний пам'ятник, а не такий, як на батьківщині – погруддя. У 1960-х роках везли скульптуру в повний зріст у Моринці, але поставили в Звенигородці. Там Тарас молодий, але образ не Шевченківський. Наче, тільки голову Леніна поміняли. Плащі, накидка ленінська, а голова – Шевченка", – говорить Віктор Зоркін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина президента розповіла, який вірш Шевченка любить найбільше

На батьківщині Шевченка частково втратили, вважає скульптор. У діаспорі його шанують більше:

"Шевченка треба читати, відкривати знову і знову. Потрібно жити по його сказаннях. Боятися ляха, гнати ворогів, не продаватися і не прогинатися. Потрібно бути достойним своєї землі. Проблема, що ми не дружні, покладисті, не можемо себе прокормити. Москаль нам ніколи не дасть жити. Ще довго гнобитиме. Вкидатиме всі засоби, щоб не підіймалися".

Скульптор у Моринцях створив кузню для музею "Батьківщина Шевченка", а у центрі села в 2013 році відбудував чумацьку хату (їй понад 100 років. Там жив місцевий чумак Мефодій Тютюнник. – Gazeta.ua).

"Хата була до реконструкції в жахливому стані. Всередину ніхто не заходив років 20, а тільки у вікно заглядали. Коли розбирав, всі ґвалт підняли. Відновлювали кілька місяців. Все валилося, ми на підлогу кинули панелі, бо миші поточили все, звели стіни, поставили стовпи, сволоки, перекрили дах очеретом – не зіпсується 45 років. Хата має велике горище пірамідою, можна вішати ковбаси, м'ясо і не псуватиметься. Так піднімаємо культуру села. Дочка у хаті проводить майстер-класи для діток. Я піч розтоплюю, а вони тут щось ліплять, розписують, роблять ляльки-мотанки", – каже Зоркін.

Репортаж із вшанування пам'яті Тараса Шевченка 9-10 березня читайте у "Газеті по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «"Пам'ятник із постаттю ленінською, а головою – Шевченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути