четвер, 17 березня 2022 10:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти пошкодили на ЗАЕС високовольтну лінію електропередачі

Окупанти пошкодили на ЗАЕС високовольтну лінію електропередачі
Потужність двох працюючих енергоблоків ЗАЕС зменшилася. Фото: facebook.com/zapnpp

Вчора в Енергодарі окупанти пошкодили високовольтну лінію електропередачі Запорізької атомної електростанції.

Із чотирьох високовольтних ліній робочою залишилася лише одна, повідомили в офіційному телеграм-каналі НАЕК "Енергоатом".

"Унаслідок ворожих обстрілів 16 березня було пошкоджено високовольтну лінію електропередачі ЗАЕС – Каховська 750 кВ, через яку здійснюється видача електроенергії із Запорізької атомної електростанції", - ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чорнобильській АЕС може статись друга Фукусіма

Потужність двох працюючих енергоблоків ЗАЕС зменшилася.

"Наразі здійснити ремонт лінії неможливо, оскільки в зоні пошкодження тривають активні бойові дії", - додають в "Енергоатомі".

Захоплені окупантами вже 13-ту добу Запорізька АЕС і місто Енергодар перебувають під контролем ворожих військових формувань. Окупанти продовжують підривати на території станції снаряди та міни, які не розірвалися під час обстрілів, але роблять це здебільшого там, де знаходять такі боєприпаси. Тобто де завгодно на території майданчику станції.

Усі шість енергоблоків Запорізької АЕС обслуговуються українським персоналом, зміни мають можливість ротації. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників. Працівники станції перебувають під сильним психологічним тиском з боку окупантів, весь персонал по прибутті на станцію ретельно перевіряється озброєними терористами. Унаслідок цього ядерна та радіаційна безпека – під загрозою.

Через фактичну блокаду Енергодару продовжуються проблеми з пальним, поставкою продуктів харчування та ліків першої необхідності. Психологічний стан працівників АЕС і мешканців міста – складний.

Російські терористи використовують Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі як військову базу. Так само як і ЧАЕС. Там шість енергоблоків і дуже багато ядерного матеріалу. У кожному реакторі активна зона повністю завантажена паливом, і на кожному енергоблоці є басейн витримки відпрацьованого ядерного палива

Зараз ви читаєте новину «Окупанти пошкодили на ЗАЕС високовольтну лінію електропередачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути