Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2024 07:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти на Харківщині просунулися не більше ніж на 8 км від кордону - ISW

 

Російські війська просунулися не більше ніж на 8 км від кордону в Харківській області.

Темп російських наступальних операцій на півночі Харківської області продовжує знижуватися, пише у свіжому зведенні американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Окупанти спочатку захопили райони, які, як тепер підтвердили українські офіційні особи, були менш захищеними. Президент України Володимир Зеленський та українські військові заявляли, що ВСУ частково стабілізували ситуацію на півночі Харківської області, що межує з РФ", - сказано в повідомленні.

За даними Києва, російські сили намагаються досягти тактичних успіхів у районі населених пунктів Лук'янці та Вовчанськ, але українські контратаки та удари артилерії та безпілотників не дають їм закріпитися у цих районах.

Аналітики Інституту вивчення війни оцінюють, що російські окупанти просунулися не більше ніж на 8 км від кордону в північній частині Харківської області та мають намір "буферну зону", а не просуватися вглиб Харківщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий дім анонсував новий пакет допомоги Україні

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин заявив, що російські війська намагаються досягти тактичних успіхів поблизу Лук'янця та Вовчанська, щоб створити плацдарми для подальшого наступу, але українські контратаки, артилерійські удари та удари безпілотників не дозволяють російським військам закріпитися в цих районах.

Представники Харківської обласної адміністрації заявили 15 травня, що постійні російські обстріли унеможливлюють встановлення українськими силами укріплень в межах 3-5 км від кордону з РФ у Харківській області. Українські сили побудували першу і другу лінії оборони на відстані 12-13 км і 20 км від кордону, відповідно.

Окупанти, що діють на території Росії, можуть легко завдавати артилерійських ударів по українських оборонних позиціях поблизу кордону, а заборони на використання наданих Заходом систем озброєння для завдання ударів по тилових російських районах по той бік кордону роблять стаціонарні українські оборонні позиції поблизу кордону вразливими і, можливо, беззахисними.

З 10 травня армія РФ змогла досягти тактичних успіхів на півночі Харківської області в районах, де ЗСУ цілеспрямовано не створювали значних оборонних ліній, і наразі, схоже, надають перевагу створенню "буферної зони", а не глибокому проникненню на територію Харківської області.

Російські окупанти, імовірно, створюють на Харківщині буферну зону, а не просуваються вглиб області. 13 травня армія ворога продовжувала тактично значущі наступи на північ і північний схід від міста Харків, повідомляв раніше Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Окупанти на Харківщині просунулися не більше ніж на 8 км від кордону - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути