Ексклюзиви
середа, 15 листопада 2017 18:23

"Океан емоцій і людських страждань" - презентували книгу про Голодомор
6

Ганна Капустян презентувала книгу "Пам'ять 33 кличе молодих"
Фото: Ірина БАБЕНКО
Ганна Капустян презентувала книгу "Пам'ять 33 кличе молодих"
Ганна Капустян презентувала книгу "Пам'ять 33 кличе молодих"
Ганна Капустян презентувала книгу "Пам'ять 33 кличе молодих"
Ганна Капустян презентувала книгу "Пам'ять 33 кличе молодих"

"Коли почалася горбачовська перебудова, суспільство заговорило про голод 1932-1933 років. В рідному селі Заруддя Кременчуцького району люди плакали і казали: "А ми ж їх не поховали по-християнськи". Тому я стала записувати спогади очевидців. Це був океан емоцій і людських стаждань — вище ніж шекспірівські страсті", - сказала доктор історичних наук Ганна Капустян. 14 листопада у Полтаві презентувала книгу "Пам'ять 33-го кличе молодих: спогади свідків і слово історика". Видання складається зі спогадів свідків Голодомору та наукових розвідок Ганни Тимофіївни.

На зустріч із автором у Полтавській обласній бібліотеці імені Котляревського зібралися більше півсотні людей. Кілька чоловік прийшли із квітами.

"З початком індустріалізації радянська влада вирішила взяти гроші на заводи в селі. Люди зметикували і почалися повстання. У березні 1930 року по всьому Союзу було 1015 повстань. З них в Україні — 945. Саме тому розпочали "боротьбу" за Україну - знищили інтелігенцію, церкву, заможних людей. І ввели примусові хлібозаготівлі. У 1932 Косіор і Хатаєвич, які були неукраїнцями за походженням, в секретних шифровках повідомляли Сталіна про голод в Україні і просили допомоги. На що він відповів: "Ми розглядаємо питання про неможливість допомоги українцям, оскільки вони несправно виконують хлібозаготівлі. Можливо, це їх навчить виконувати плани із заготівлі хліба". У 1933-му Сталін виділив лише 30 тисяч пудів хліба для МТС (машино-тракторна станція —Gazeta.ua), не для людей. Бо треба було комусь орати", - продовжила Ганна Капустян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес США зробив перший крок до визнання Голодомору геноцидом

Серед спогадів очевидців Голодомору авторка навела приклад насміхання голодного селянина над "уповноваженим". Дід Яків, якого розкуркулили, але не вигнали з села, стояв під дощем в той час, як колгоспники отримували суп. Із ним заговорив "активіст":
"Что, кушать хочєшь?". "Ні, я поснідав варениками", - відповів селянин. На питання, де їх взяв, сказав, що жінка назбирала на городі. "Ну ти сматрі — как ето варєнікі растут на огородє?", - здивувася уповноважений.

Також Ганна Катустян зібрала зразки фольклору, створеного під час Голодомору:

"Ходю, блукаю, созу шукаю.
Созу не знайду — на ковбаси піду"

"Папа в созі, мама в созі.
А я сиджу на порозі.
Пузо голе, штани в клєтку -
Виконую пятілєтку"

"Коли збирала спогади, люди реагували по-різному. Хтось міг боятися і нічого не казати. А багато свідків заповідали написати, передати іншим ці історії. Так вчиняли в основному освічені люди, які просили, як історика, довести справу до кінця", - зазначила Ганна Капустян.

"Ця праця варта багатьох компліментів. Досліднику, який відкриває такі сторінки історії, працювати важко. Коли розумієш, що все не так, як нас навчали ще кілька десятиліть тому, — йдуть мурашки. Книга Ганни Тимофіївни затребувана і корисна", - сказала Людмила Бабенко, відвідувачка презентації та колега авторки.

Близько 250 тис. українців подивилися канадський фільм "Гіркі жнива". Це перша іноземна стрічка про Голодомор. Її показували в 45 країнах. Росія від прокату відмовилась.

Зараз ви читаєте новину «"Океан емоцій і людських страждань" - презентували книгу про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути