середа, 19 грудня 2018 04:15

Пояснили, з чого почнуть українізувати церковні літургії і проповіді

Автор: Вежа
  Симеон: в першу чергу українізують дитячі літургії та проповіді
Симеон: в першу чергу українізують дитячі літургії та проповіді

Проповіді у вінницьких храмах Православної церкви України обов'язково будуть українською мовою. Поступово і всі служби почнуть проводиться українською.

Священикам одразу складно буде перейти на українську, однак поступово процес налагодиться. Найперше українізують дитячі літургії та проповіді. Для іншого ж потрібні "досконалі переклади", пише Вежа.

"Ті хто ввійшли в автокефальну церкву з інших двох течій (Київського патріархату та УАПЦ – ред.), вони вже звикли молитися українською. Процес для наших парафіян і для наших єпархій – він трішечки буде довший і складніший. Бо багато священиків кажуть: "я так роблю, бо я так навчений" – по іншому ж він не вміє. Це ж треба богословські школи закінчити, де все що стосується служби – було українською мовою", - заявив митрополит Вінницький та Барський Симеон у стінах Спасо-Преображенського кафедрального собору у Вінниці

Але проповідь має бути українською обов'язково, зазначив Симеон.

"Щоб ми розуміли, що було прочитано, особливо молодь. Я думаю, дитячу літургію в першу чергу (перекласти – ред.) бо дітям нашим по церковнослов'янськи дуже важко розуміти, а кожної неділі в нижньому храмі в нас звершується дитяча літургія, – говорить Симеон.

Автор: Вежа
  Симеон: в першу чергу українізують дитячі літургії та проповіді
Симеон: в першу чергу українізують дитячі літургії та проповіді

Спершу треба, щоб священики навчилися українською служити.

– Для нас, дорослих, цей процес буде трішки триваліший. Тому що потрібно буде зробити вже в єдиній церкві досконалі переклади. Не так, що зроблені в якійсь там діаспорі – ми так не розмовляємо в нашій стороні. Треба, щоб був переклад такою мовою, яка, скажемо, по телебаченню йде.

"До речі старослов'янська мова – вона більше схожа на теперішню українську, і там більше вживалося слів, які сьогодні вписані в українській мові. Пізніше вже відбувся процес "орусначення" цієї мови, як і людей, і слова замінялися на ті, які вживалися в російській мові. І тому церковнослов'янська мова – вона більше схожа, як ви чуєте, до російської мови. Але якщо взяти старослов'янську мову – то ви б почули для нас, українців, дуже знайомі слова. І коли ми вчилися в семінарії, в академії, то московський в нас був вчитель слов'янської мови. От він так і казав, що букву "Г" в слов'янській мові треба вимовляти так, як це українці говорять. Не "Ґоспаді", а "Господи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи перенесуть святкування Різдва в Україні

За словами митрополита, українська буде входити з часом і в ті парафії і в ті єпархії, які колись належали до московського патріархату і сьогодні переходять до автокефальної церкви української. "Тільки це процес довгий і ні в якому разі не насильницький. Невдовзі богословські школи будуть виховувати нових священиків, які будуть навчатися вже безпосередньо українською, і службу будуть вже знати українською", – заявив митрополит Вінницький та Барський.

"Ми поступово будемо приміняти окремі моменти під час богослуження українською мовою і в першу чергу те, що стосується Святого Письма: Апостол і Євангеліє. Бо якщо Євангеліє люди ще розуміють, то Апостол навіть священики не розуміють, що там читають".

Таїнства хрещення і церковні обряди, пройдені в Українській православній церкві, визнаються новою Православною церквою України. Жодних перехрещень, жодних додаткових обрядів проводити не потрібно.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, з чого почнуть українізувати церковні літургії і проповіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути