Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2017 04:15

"Не думав, що вас багато повернеться з АТО" - чиновник не дає землі військовим

  Мешканці селища Шпиків зібралися, аби воїнам АТО надали встановлені землі. Фото: gazeta.ua
Мешканці селища Шпиків зібралися, аби воїнам АТО надали встановлені землі. Фото: gazeta.ua

У селищі міського типу Шпиків на Вінниччині мешканці конфліктують з сільським головою за землю, яку не отримали військові АТО за службу на Сході.

"В нього 110 гектарів паїв в довгостроковій оренді. Він на них займається фермерством. Хлопцям обіцяв після виборів два гектари, дав всього один. Каже, що на всіх людей землі все рівно не вистачить. В селищі багато чоловіків, які воювали на Донбасі. Декілька воїнів ще знаходяться там", - розповідає Gazeta.ua голова місцевої спілки АТО із селища Шпиків Валерій Матящук.

У Шпикові мешкає більше 30 людей, які воювали на сході. Троє досі знаходяться в АТО. До сільради зійшлися майже всі. Прийшли батьки солдатів.

Голова сільради називає бажання військових отримати ще один гектар незаконним.

"Ми дали по гектару. Зараз є тільки пільга для першочергового видачи землі - 15 соток під забудову і 10 для введення підсобного господарства. Бажання АТОвців отримати ще гектар не є законним. Те, що моя сім'я тримає землю, до цього відношення не має. Ми фермери і платимо податки з орендованої землі", - розповідає голова Шпиківської сільради Микола Крисько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевізника змусили звільнити водія, який вигнав АТОвця з автобусу

Бійці писали заяви на два гектари. У сільській раді їх не прийняли. Просили писати на один гектар, а потім на інший. За відмову пригрозили не дати жодного.

"Ми підтримали Крисько на виборах голови, бо пообіцяв усім по два гектари. Обіцянки не виконав. Сказав: "Не думав, що вас так багато повернеться з АТО", - каже Валерій Матящук.

За словами сільради, більшість вільних земель знаходиться за межами селища. Людям пропонують звернутися до районної адміністрації у Вінниці.

Наразі, всі інші ділянки у Шпикові знаходяться в довготривалій оренді. Сільрада розіслали відкритий лист до уряду обійти цей гектар та на законодавчому рівні прийняли рішення про компенсацію.

У минулому році в Україні зареєстровано близько 170 тисяч учасників бойових дій. З них 126 учасників АТО. За найбільшою нормі для будівництва житла (в селі) це близько 30 тисяч гектарів. За нормою для ведення сільського господарства це 250 тисяч гектарів.
Згідно зі статтею 14 Конституції України, всім громадянам України покладена земля. Виділенню підлягають цілком певні шматки: для садівництва - не більше 0.12 га, для ведення особистого селянського господарства - не більше 2 га.

Зараз ви читаєте новину «"Не думав, що вас багато повернеться з АТО" - чиновник не дає землі військовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути