пʼятниця, 30 березня 2018 03:28

Знайшли історичний годинник часів польського короля

Знайшли історичний годинник часів польського короля
Це є сонячний денний годинник, що розрахований на шість годин. Фото:wz.lviv.ua

Під час реставрації одного з корпусів Жовківського замку на Львівщині віднайшли сонячний годинник. Він датується 80-ми роками XVII ст.

Годинник ймовірно спроектував особистий математик короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського, який мав у Жовкві резиденцію, - пише ZAXID.NET

Це є сонячний денний годинник, що розрахований на шість годин. Позначки на ньому є від шостої до 12 години. Він був розташований на рівні другого поверху колишнього кухонного корпусу замку, виходив на внутрішній двір і проглядався з усіх сторін замку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 міст із середньовічними мурами, які варто відвідати

"Цей годинник швидше за все був запроектований особистим математиком Яна ІІІ Собеського Адамом Коханським. Він був математиком, фізиком, інструктором механічних годинників і вчителем молодшого сина Собеського Якуба. Є припущення, що проживаючи тут він спроектував цей годинник, зробив необхідні розрахунки, обміри, креслення. Пізніше під час перебудови кухонного корпусу – у 80-х роках XVII століття, коли його розширяли, його намалювали по свіжому шарі штукатурки", ‒ розповів науковий співробітник Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква Руслан Звір.

Годинник збережений не повністю. Лівий нижній кут його втратили ще за радянських часів.Колись у Жовківському замку було два годинники. Один з них був на головній в'їзній вежі, але його втратили під час Першої світової війни.Другий, віднайдений, заповідник планує відновити: законсервувати збережену частину, а втрачену відновити.

У польському місті Новогард виявили залишки середньовічного замку роду фон Еверштайн.На знахідку натрапили робітники, які ремонтували каналізацію на території місцевої в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли історичний годинник часів польського короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути