Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2018 15:39

Наймолодший сільський голова експериментує зі сміттям

Наймолодший сільський голова експериментує зі сміттям
Артем Кухаренко (посередині) допомагає розвантажити сміттєві баки

Сортувати сміття почнуть жителі села Подільське Золотоніського району Черкащини. Таке ініціював наймолодший в Україні сільський голова 26-річний Артем Кухаренко. 7 грудня баки встановлять під 9 двоповерхівками Подільського.

"З коштами на баки нам допоміг один із депутатів Черкаської облради, - розповідає Gazeta.ua Артем Кухаренко. - Треба прибирати наші смітники і взагалі забувати про таке поняття, як сміттєзвалище. Та до цього ще далеко. У селі маємо декілька двоповерхових будинків. Хочемо, аби люди біля них не розкидали непотріб. На кожен такий дім поставимо по 3 баки".

Обласна рада виділила 30 тис. грн. На ці гроші купили 27 ємностей по 240 літрів кожна.

"В кожному будинку оберемо матеріально відповідального. Будемо роздавати листівки для лікбезу жителям багатоквартирок. Скло сортуватимуть до скла, пластик до пластику. Бак на 240 літрів – це мало. Тому не всі жителі села викидатимуть сміття в контейнери, а лише експериментальні будинки. Будемо поступово змінювати мислення та звички односельчан".

Порушників та вандалів каратимуть штрафами або громадськими роботами.

"Якщо хтось сміття не там викине, чи бак поб'є – викликатиму поліцію. Це стосуватиметься усіх. Навіть, якщо це зробить мій батько чи мати. Мені байдуже. Треба буде, себе здам, якщо щось не так вчиню".

Подібних ініціатив у селах Черкащини ще не впроваджували.

"Подібне я бачив у різних місцях Німеччини й Франції, - говорить сільський голова. – Тому схиляюсь до міжнародних практик. Ми будемо співпрацювати з компаніями, які займаються переробкою сміття. Матимемо свій склад, де зберігатимемо у великих об'ємах все це скло, поліетилен та інший непотріб".

Зароблені від продажу відходів кошти пускатимуть на закупівлю пакетів для сміття.

"До цього наші люди непотріб викидали хто куди. Хтось на сміттєзвалище возив, хтось його зробив прямо під будинком, інші викидали у лісосмузі чи на трасі прямо. Тому цю анархію треба прибрати", - каже Кухаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наталя Романюк вдома сортує сміття

Троє школярів із села Гельмязів Золотоніського району вигадали власний спосіб для сортування сміття. Замість спеціальних баків старшокласники поставили гумові шини від автомобілів. Туди селяни кидають скло й пластик.

Зараз ви читаєте новину «Наймолодший сільський голова експериментує зі сміттям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути