четвер, 26 вересня 2019 11:47

На святкування Рош-га-Шана очікують 40 тис. хасидів-паломників

Автор: Нацполіція
  Хасиди-паломники святкуватимуть 5780-ий новий рік
Хасиди-паломники святкуватимуть 5780-ий новий рік

До Умані на Черкащині з'їжджаються хасиди-паломники з усього світу на святкування Рош-га-Шана (юдейський Новий рік. - Gazeta.ua). Його зустрічатимуть у ніч з 29 на 30 вересня.

У місті похований лідер брацлавських хасидів Нахман Цадик. За повір'ям, хто зустріне Новий рік біля його могили, проведе його у щасті та благополуччі.

За правопорядком слідкують близько 600 поліцейських із 12 областей країни. Серед них 112 патрульних і поліцейські роти. Також до загону входять кінологи з собаками, вибухотехніки. Працює служба з надзвичайних ситуацій і медики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського просять очистити Умань від корупції та посприяти будівництву синагоги

"Готуватися до Рош-га-Шана почали ще торік. Одразу після завершення попереднього святкування. Робимо висновки щодо тих чи інших недоліків, що треба посилити чи змінити. Так готуємось до наступного приїзду паломників. Місцеві по-різному ставляться до приїзду хасидів. Хтось більш толерантний і до гостей міста ставиться лояльно. Хтось проти, але попри це містяни звикли до Рош-га-Шана, тож особливих нарікань немає", - каже секретар Уманської міськради Людмила Кирилюк.

Автор: Нацполіція
  Хасиди-паломники святкуватимуть 5780-ий новий рік
Хасиди-паломники святкуватимуть 5780-ий новий рік

Прогнозують, що цьогоріч прибудуть близько 40 тис. паломників із різних країн світу. Торік зареєстрували 30 тисяч.

"В Умані хасидів ще мало, часто вітаються, коли проходять повз. Привозять 2-3 автобусами щодня. Знайомий приймає їх на ночівлю, у будинку поставив додаткові ліжка, купив постіль. Заселяє тільки ті компанії, які приїхали разом. Каже, якщо брати окремо, то завжди б'ються. У гаражі над дорогою відкрив маленьку розкладку із харчами. Продає домашні яйця, воду та пиво. Усе по 1-2 долари. Вдень їх не багато ходить вулицями, частіше блукають ближче до ночі. Може, у цей час саме приїжджають. Усі уманчани, які живуть неподалік місця святкування, здають житло хасидам і намагаються хоч якось нажитися", - говорить місцевий житель Владислав Іванченко.

На вулицях міста магазини змінюють написи на вивісках на іврит. Для цього беруть дозвіл у міській раді. Нелегалів штрафують.

"Здаю квартиру за 61,5 тисячу гривень. Ставлю таку ціну, бо знаходиться за 10 метрів від могили Цадика Нахмана. Квартира розрахована на десять осіб. Кілька років поспіль винаймає одна й та ж сім'я. Обрали мене, бо на сайті оренди квартир тільки моє оголошення дублювалося на івриті. Завжди дуже чемно поводяться. Здаю житло тільки їм. У новинах бачу, що хасиди і бійки влаштовують і хрести спалюють, але сам ніколи не був свідком цього. Гроші витрачу на косметичний ремонт і добудую кімнату, щоб наступного року приймати більше паломників", - розповідає Микола Панасенко.

У мережі показали місто Умань на Черкащині на початку ХХ ст. Зараз воно раз на рік перетворюється на мекку для хасидів, які їдуть відзначати тут єврейський Новий рік.

Зараз ви читаєте новину «На святкування Рош-га-Шана очікують 40 тис. хасидів-паломників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі