Ексклюзиви
пʼятниця, 13 березня 2020 17:34

На Полтавщині двох осіб госпіталізували з підозрою на коронавірус

На Полтавщині двох осіб госпіталізували з підозрою на коронавірус
Директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів про двох лдей, госпіталізованих із підозрою на коронавірус Covid-19. Фото: Ольга Стенько

На Полтавщині двоє людей 12 березня звернулися до медиків з повідомленням, що підозрюють у себе коронавірус Covid-19. Обох госпіталізували.

Про це 13 березня під час брифінгу повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Люди, які самостійно звернулися до медиків із повідомленням, що підозрюють у себе коронавірусну інфекцію, нещодавно повернулися із закордонних подорожей.

"На лінію 103 надійшов виклик від молодого чоловіка, який вказував, що нещодавно повернувся з відпочинку в Єгипті. Він вказав, що погано почуваться. Бригада прийняла рішення госпіталізувати його до боксу ізолятора Полтавської інфекційної лікарні. Вірусологічне обстеження йому зробили, грип не підтвердився. Сьогодні вранці його стан покращився", - розповів директор департаменту.

На Полтавщині поки що немає тест-систем. Їх замовили, однак зможуть доставити не раніше 20 березня

Другий - 21-річний студент Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського. Хлопець 6 березня повернувся із закордонної подорожі, під час якої відвідав Швецію, Фінляндію та Естонію. Він не застосовував самоізоляції, відвідував громадські місця та навчальний заклад. 12 березня його стан здоров'я погіршився, температура перевищила 39 градусів. Хлопець самостійно звернувся на гарячу лінію 103 з повідомленням, що може бути хворий на коронавірус Covid-19.

У ДОЗ повідомили, що хлопець не вказує перебування в зоні карантинів чи прямих контактів із людьми, хворими на Covid-19. Однак його госпіталізували до інфекційного відділення Кременчуцької міської лікарні інтенсивного лікування з діагнозом "ГРВІ, підозра на Covid-19". Розмістили в окремому боксі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хворі на коронавірус можуть бути заразними після зникнення симптомів

"Окрім підвищеної температури та нежитю, у цього пацієнта більше немає ніяких змін у стані, який оцінюють ближче до задовільного. Але всі фахівці, долучені до цього, діяли в межах нормативних документів, розроблених на сьогодні", - підкреслив Лисак.

За його словами, діагнозу "коронавірус Covid-19" не встановлено. Адже на Полтавщині поки що немає тест-систем. Їх замовили, однак зможуть доставити не раніше 20 березня. Але медики провели обом пацієнтам тестування на грип різних штамів. Результати виявилися негативними.

Відібраний біологічний матеріал досліджень направили до Київського лабораторного центру. Результати аналізів будуть готові наступного тижня.

Найближчі родичі, з ким контактували двоє вищезгаданих чоловіків, наразі перебувають у самоізоляції - до оголошення результатів аналізів.

В Україні зафіксували першу смерть від коронавірусу COVID-19. У п'ятницю 13 березня померла 71-річна жінка з Житомирської області, яку напередодні госпіталізували з COVID-19.

Раніше повідомляли, що вона нещодавно повернулася з Польщі. За медичною допомогою звернулася занадто пізно. Лікарі діагностували в пацієнтки пневмонію. Згодом підключили до апарату штучного дихання. Але врятувати жінку не вдалося.

Під наглядом лікарів перебувають близькі родичі, з якими вона жила, та особи, з якими вона контактувала, повідомили в МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині двох осіб госпіталізували з підозрою на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути