Ексклюзиви
пʼятниця, 19 січня 2018 14:41

Купатися в крижаній воді приїжджають навіть поляки
27

19 січня українці відзначають свято Водохреща. Сотні вінничан взяли участь у йорданських купаннях на Вишенському озері в парку Дружби народів.

На озері вирізали одразу дві ополонки для занурення. Біля них утворювалися довгі черги.

"Два роки купаюся. Не хворію та почуваюся себе чудово. Цього року вода тепліша і погода теж, бо торік ще холодніше було. Зараз навіть сонце піднялося. Читав, якщо на Водохреще мороз більший, ніж на Різдво — чекати гарного врожаю. 7-го січня був плюс, тому українців чекатиме достаток, - каже Gazeta.ua Роман. Прізвище називати не хоче.

Біля водоймища розгорнули намети МНС. Їх використовували як роздягальні. З берега на кригу встановили спеціальні дерев'яні пандуси.

У Вінниці відзначають свято Водохреща. Фото: Gazeta.ua
У Вінниці відзначають свято Водохреща. Фото: Gazeta.ua
У Вінниці відзначають свято Водохреща. Фото: Gazeta.ua
У Вінниці відзначають свято Водохреща. Фото: Gazeta.ua
У Вінниці відзначають свято Водохреща. Фото: Gazeta.ua

Для комфортного пірнання поряд з озером організували зони обігріву. Місцеві підприємці встановили палатки з їжею та напоями. Найбільшим попитом користується юшка. Ціна півлітрового стаканчика - 10 грн. За годину казан спорожнюється.

До того, як священники освятили воду в озері, кілька людей вже встигли зануритись.

"Хотів якнайшвидше загартуватися. Вже восьмий рік занурюся у воду і жодного разу не приймав ліки. На Вишенському озері вперше. Тут вода, як борщ гарячий", - ділиться враженнями Олександр Литвинюк з Кам'янця-Подільського. Приїхав у гості до родичів у Вінниці. Розповідає, що до них на Водохреще приїжджають навіть поляки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві до Водохреща підготували 10 купалень

Водохреще або Йордан — традиційна українська народна назва християнських свят Богоявлення та Хрещення Господнього 19 січня. Одне з великих річних свят. У цей день закінчувалися Святки, відбувалося освячення водойм, купалися в ополонці і починали готуватися до зимового весільного сезону. Напередодні Водохреща святкується Голодну кутю, або другий Святвечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постять. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви — смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху — хлібину, "щоб хліб родився".

Зараз ви читаєте новину «Купатися в крижаній воді приїжджають навіть поляки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути